KRISTIANSAND: — Dette er det vi kaller en kolonimanet, skriver havforsker Anders Jelmert i Havforskningsinstituttet i en mail til fvn.no.

Etter å ha studert bildene av den uvanlige fangsten til Ena Hadzic bekrefter han at det er en kolonimanet hun fikk i håven.

Les også: Fikk sjelden fangst i Søgnes Skjærgård

— Med forbehold om at jeg ikke kan være hundre prosent sikker på identiteten, basert på et foto, så er jeg likevel forholdsvis sikker på at det er en Physophora hydrostatica hun har funnet, sier han.

Ena Hadzic oppdaget den rosalignede maneten på en studieutflukt til Hellevika da hun og de andre studentente fikk i oppgave å finne dyr i og ved sjøen.

Mens de andre studentene samlet inn sjøstjerner og reker, fikk hun en heller uvanlig fangst. Først etter å ha vært i kontakt med eksperter fikk Hadzic beskjed om at det trolig var en Physophora hydrostatica. Hadzic ønsket likevel å finne ut mer om maneten, og etterlyste opplysninger fra fvn.nos lesere.

Jelmert bekrefter at maneten er et sjeldent syn på Sørlandet.

— Selv om Physophora hydrostatica ikke er vanlig å se i sjøkanten hos oss finnes den nesten i alle hav, men vanligvis på større dyp på 200-1000 meter. Den er vanligere nord i Nordsjøen enn i sør, sier han.

Ifølge Jelmert ble arten sist observert av noen dykkere i Rogaland og det sørlige Vestlandet tidligere i vår.

Foto: Ena Hadzic