OSLO: – Jeg fikk høre om dette i går og trodd ikke mine egne ører. Jeg ser svært alvorlig på dette, og vil nå kontakte Interpol for å kreve at den tiltalte blir arrestert i Norge, sier statsadvokat i Cochabamba Claudia Mancilla til NRK.

Statsadvokaten sier hun vil ta i bruk alle midler for å få den norske kvinnen tilbake. Sammen med de to andre kvinnene forsøkte Lillesand-kvinnen å forlate Bolivia med nær 22,5 kilo kokain i bagasjen i mai 2008. Byttet navn Ved hjelp av et nytt pass og nytt etternavn kom 20-åringen seg ut av Bolivia før myndighetene rakk å reagere. Løslatt mot en kausjon på 115.000 kroner og med mulighet for å bevege seg fritt i Bolivia, tok kvinnen kontakt med Folkeregisteret og endret etternavnet sitt. Så raskt denne formaliteten var unnagjort søkte hun den norske generalkonsulen i Bolivias hovedstad La Paz om nytt pass.

– Hun forklarte og viste at hennes eget pass var blitt ødelagt og at hun trengte et nødpass med det nye etternavnet. Søknaden ble rutinemessig sendt ambassaden i Argentina, som innvilget den, forklarer kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD.

Kvinnen fikk det nye passet 8. februar. Norske myndigheter skal deretter 10. februar ha varslet boliviansk UD om pass— og navnebyttet, og fikk en bekreftelse på at informasjonen var mottatt. Videre skal Interpols avdeling i Bolivia ha fått de samme opplysningene.

Søndag landet hun på norsk jord etter å ha reist fra Bolivia via et annet land. Faren hennes har opplyst at det er brukt vel 3 millioner kroner for å få datteren ut fra fengselet i Bolivia og hjem på en trygg måte.

– Ikke gjort feil Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville mandag ikke kommentere om han mener det er problematisk at norske myndigheter utsteder nødpass til en kvinne som er tiltalt i en alvorlig narkotikasak i utlandet.

– Jeg har ikke noe å si ut over det UDs talsmann har sagt tidligere. Det dreier seg om en person som ikke har fått inndratt passet sitt, men som fikk et nytt pass da hun skiftet navn. UD har ikke gjort noen feil i denne saken, sier Støre.

Verken norsk UD eller Kripos er bedt av Bolivia om å foreta seg noe. Kripos vil avvente utspill fra Bolivia. Kripos og norsk politi har bistått bolivianske myndigheter i deres etterforskning. Saken er også under etterforskning i Norge.

– Kvinnen har status som siktet hva angår denne etterforskningsbistanden, som altså er gjennomført etter anmodning fra Bolivia, sier politiadvokat Joachim Staff i Kripos.

Kan ikke utleveres I Justisdepartementet får NTB opplyst at den 20 år gamle Lillesand-kvinnen ikke kan utleveres fra Norge til Bolivia fordi det vil stride mot norsk lov. Norge har heller ikke ratifisert den avtalen som Bolivia har inngått med en lang rekke land i 2004 om soningsoverføring.

Advokatene til de to norske kvinnene som fortsatt sitter fengslet i Bolivia, frykter at Lillesand-kvinnens rømning kan gjøre det vanskelig for de to andre.

Advokat Frode Sulland, som representerer en 19 år gammel kvinne fra Skedsmo, sier til NRK at det er mulig det bolivianske rettsapparatet vil reagere negativt på rømningen og at det kan få effekt for hans klient. Den andre kvinnen – 23 år gammel og norskuruguayansk – representeres av advokat Marius Dietrichson.

Dietrichson tror at mulighetene for at de to gjenværende kvinnene kan slippe ut mot kausjon, er forspilt. De to er tidligere forspeilet løslatelse i påvente av rettssaken mot en kausjon på 400.000 boliviano hver – omtrent 330.000 norske kroner.

BESLAG: Sjefen for narkotikapolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, med de beslaglagte koffertene til de tre norske jentene. I koffertene fant politiet omkring 22,5 kilo kokain. Foto: Arkivfoto