Begge Superspeed-båtene fra Color Line måtte i formiddag snu. Foto: Jim Rune Bjorvand/Arkivtofo

KRISTIANSAND: Båten gikk fra Kristiansand mot Hirtshals klokka 08.00. Halvannen time senere ble passasjerene informert om at båten måtte snu da det blåser full storm i Skagerak.

— Vi fikk melding om at det skulle bli vind i dag, men vi fikk ikke melding om at det skulle bli så mye vind, sier linjedirektør i Color Line, Odd Grønberg til fvn.no.

En time ute i reisen fra Kristiansand til Hirtshals begynte det å blåse 25 meter i sekundet, noe som regnes som full storm.

I tillegg til Superspeed-båten fra Kristiansand har også Superspeed-båten fra Larvik måtte snu.

1300 passasjerer om bord

— I tillegg ble det varslet at det var så mye bølger inne i Hirtshals at det ikke var forsvarlig å fortsette, opplyser Grønberg.

1300 passasjerer er om bord og blir nå rammet av kanselleringen.

— Ferjen har en kapasitet på 2240 passasjer, men det er 1300 om bord nå og vi har 1300 passasjerer som skal ut senere i dag, så regnestykket går ikke opp.

Værvarselet indikerer roligere vindforhold i ettermiddag og Grønberg regner med at ferjen som skal gå fra Kristiansand klokken 16.30 vil gå som normalt.

— Det er alltid noen som velger å ikke vente på neste tur, så vi håper at vi kan få med dem som ønsker å være med, men det er i grenseland, medgir Grønberg.

Blåser friskt

Det blåser friskt, men passasjerene skal ikke ha merket stort til uværet i Danmark før kapteinen informerte om endringen.

— Nei, denne båten her er bedre rustet for slikt vær. Det er en fire-seks meter høye bølger, men det merkes ikke, sier Grønberg, som legger til at han ikke er noen sjøulk selv når det kommer til dårlig vær.

Båten er ventet inn til Kristiansand ved 11-tiden.

Fvn.no-journalist Roar Greipsland forteller at det er relativt mye folk om bord på båten og at de fleste holdt seg i ro etter at kapteinen fortalte om at båten må snu.

Fvn.no-journalist Vegard Damsgaard forteller at returen fører til at mange vil forsøke å booke seg om til ettermiddagsavgangen og at det skaper "kluss" for en del folk som skulle til Danmark.

Storm i Hirtshals

Væroversikten for Hirtshals havn viser at det har vært opptil 25,2 meter vind per sekunden i formiddag. Det tilsvarer storm på værskalaen.

Flytrafikken rammet

Også flytrafikken i Danmark rammes av uværet. Det fører til problemer for flytrafikken til Kjevik.

Color Line måtte også kansellere båten fra Larvik til Hirtshals på grunn av værforholdene.

— Den måtte snu sammen med oss, opplyser Grønberg.