KRISTIANSAND: – Vi er veldig skuffet og lei oss. Vi er redd det skal skje noe galt med far igjen. Han kan ikke ta vare på seg selv, sier sønnen Kjell og kona Eli Simonsen.

Trykk på bildet i toppen av saken for å se video. Bruker du Iphone eller Ipad, trykk her for å se videoen.

To ganger tidligere har de søkt fast sykehjemsplass og fått avslag.

I leiligheten sin i fjerde etasje på Lund i Kristiansand, har han bodd alene siden kona Ruth gikk bort for to år siden. Helsa er blitt svakere og svakere, og han klarer knapt å subbe seg fremover.

Kiloene raser av ham og sønn og svigerdatter er sikker på at han stadig vekk glemmer å spise. Han kan ikke gå på toalettet selv, og viser tegn til demens.

For en god måned siden skjedde dramaet.

Han var tørst, tuslet krokrygget ut på kjøkkenet, fant fram en flaske fra skapet og fylte opp et glass.

Salmiakk

– Det var salmiakk han drakk, og han gikk rett i bakken, forteller svigerdatter Eli.

Sjokket fra etsningen i munnen gjorde at han falt på ryggen, og salmiakk spredte seg over ansiktet og halsen.

På sykehuset svellet sårene til byller, og ekteparet Simonsen forteller han knapt var til å kjenne igjen.

Heldigvis hadde ikke salmiakken kommet ned i magen eller lungene, slik at han slapp unna større indre skader.

– Og dette skjedde bare en kort stund etter at en av hjemmesykepleierne hans i siste liten klarte å stanse ham i det han skulle drikke et glass med oppvaskmiddel, forteller sønnen.

(Les mer under bildet)

Foto: Steinar Vindsland

Sykehus

I åtte dager lå han på sykehuset, før han ble overflyttet til Valhalla sykehjem, som ligger vegg i vegg med blokka der han har leiligheten sin. Der har han vært i en måned.

Flere helsemedarbeidere ekteparet snakket med på sykehuset mente han burde få sykehjemsplass, og sykehuset sørget for en ny søknad.

I går ettermiddag fikk sønn og svigerdatter meldingen de fryktet fra avdelingsleder Ellen Torgersen i Enhet for bolig— og tjenestetildeling (EBT): Han er for frisk til å få sykehjemsplass, og bor for nær omsorgstilbudene som fins på Valhalla sykehjem.

På trynet

– Dette er helt på trynet, sier Kjell Simonsen og fortsetter: – Hvis ikke far er syk nok, hvor syk må man være for å få fast sykehjemsplass?

I dag klokken 1230 blir Atle Simonsen overflyttet fra sykehjemmet til leiligheten sin. Han er blitt lovet at hjemmesykepleien både skal sørge for å mate ham, og hjelpe ham ned i kafeteriaen i 1. etasje for å få litt sosial kontakt. Men han må bruke bleier og kateter.

Gamle Simonsen selv vil ikke være til bry for noen, og sier at hjemmet hans er akkurat der han er akkurat nå, uansett hvor det er.

Ikke verdig

– Jeg tror ikke han vet hvor han er, og at han allerede har glemt hva som har skjedd med ham. Dette er ikke en verdig eldreomsorg, sier Eli Simonsen.