KRISTIANSAND: En fersk undersøkelse gjort av Kristiansand Kommune viser at ungdom drikker stadig mer rusbrus. I rapporten kartlegges rusvaner blant alle tiendeklassene i kommunen.

395 elever svarer at de drikker rusbrus, en økning på ti prosent fra samme undersøkelse gjort i 2008. Blant disse er jentene i flertall. Det er rusbrus og cider de fleste ungdom foretrekker, noe som henger sammen med at rusbrus siden 2001 har blitt solgt i dagligvarebutikker. Over 40 % av ungdommene svarer at de har drukket alkohol flere ganger og vært synlig beruset.

Undersøkelsen viser en klar økning i bruk av cannabis blant tiendeklassingene. 7 % av jentene og 13 % av guttene sier at de har prøvd cannabis. 70 % av daglig-røykerne sier også at de har prøvd cannabis. Debutalderen ligger på 14,2 år.

Bruken av snus har også økt. Mens bruken blant guttene har vært ganske stabil, har bruken blant jentene økt fra 3% i 2003 til nesten 18 % i år.

I samme undersøkelse sier 97,3 prosent av elevene, at de har tro på å få en jobb og utdannelse de vil trives med. Av de som er negative til fremtiden, viser undersøkelsen en klar sammenheng med aktivt bruk av rusmidler.

Klikk for å lese hele undersøkelsen (pdf-fil)

Hentet fra side 95 i undersøkelsen.
Hentet fra side 24 i undersøkelsen.