KRISTIANSAND: Det toppet seg onsdag da advokat Ihlebæk ville spørre et vitne om han hadde en kriminell fortid og var straffedømt. Ihlebæk gjorde vitnet oppmerksom på at det spørsmålet kunne han nekte å svare på. Da brøt tingrettsdommeren inn og varslet Ihlebæk om at slike spørsmål skal være stilt skriftlig. Da kokte det over for Ihlebæk som ga retten klar beskjed om at den måte å lede en straffesak på, ved å forlange skriftlige spørsmål, hadde han aldri opplevd tidligere.

— Og jeg har faktisk en viss fartstid i norske rettssaler, sa Ihlebæk. Han mente retten la hindringer i veien for å ivareta klientens interesser.

— Retten har lagt seg på en linje der jeg ikke må fratas mine mulgiheter for å gjøre jobben. Da får jeg heller be meg fritatt for forsvareroppdraget, sa Ihlebæk.

Tingrettsdommer Skranefjell har sittet tålmodig og notert Ihlebæks mange formelle innvendinger mot hennes måte å lede straffesaken på.

Den andre forsvareren, advokat Ole Petter Drevland, ble også kraftig engasjert og provosert onsdag da han ble avbrutt av dommeren. Han beklaget etterpå at han hadde vært for engasjert, noe som skyldtes at han er influensasyk under selve rettssaken.

Da det var gått 75 minutter av saken i dag gjorde aktor, politiadvokat Jørgen Henriksen, retten oppmerksom på at det satt en person som tilhører som er straffedømt de siste fem årene. Dette kan gi grunn til bortvisning. Tingrettsdommeren kvitterte etter denne opplysningen med å be tilhøreren forlate rettslokalet. Dette fikk advokat Ihlebæk til å reagere, ved at retten ikke hadde grepet inn på et tidligere tidspunkt. Ihlebæk ba derfor om at dette måtte bli protokollert i "rettsboken" som beskriver de forskjellige skritt retten tar undeveis i behandlingen av saken.