KRISTIANSAND: – Det er jo håpløse forhold. Når 22.000 biler skal gjennom den lille rundkjøringen ved Blørstad hver dag, krøller det seg helt, sier Dag Vige til fvn.no.

Opptil en times kø til og fra jobb får Venstres toppkandidat fra Vågsbygd til å engasjere seg. Partiet vil ha gratis buss i rushet de neste månedene, i perioden det er omkjøring mens arbeidet med nye Vågsbygdveien pågår.

Og regningen vil han sende til Statens vegvesen.

– Dette må gå inn i anleggskostnadene, i stedet for å bekoste andre midlertidige veitiltak. Dette er ikke kommunens ansvar, det er et anleggsansvar. Kommunens innbyggere betaler jo allerede bompenger.

– Men vil det ha noen effekt?

– Det tror jeg, hvis befolkningen får en forståelse av at det er viktig å ta buss. Hvis trafikken reduseres fem-seks prosent, blir forholdene vesentlig bedre, svarer Vige.

Ikke sikker

I Statens vegvesen er man ikke like sikker på effekten av gratis buss.

– Hvor mange ville valgt buss, og ville den kommet raskere fram? undrer prosjektleder Stig Berg-Thomassen.

Han mener det er andre offentlige instanser som i så fall bør vurdere busstiltaket, og viser til at fylkeskommunen eier veien.

– Dette er ikke et forsøk på vrang vilje. Men vi forholder oss til fysiske tiltak, det andre blir politikk. Vi bygger et veiprosjekt på en vei som allerede har trafikkproblemer, og da er det klart at i en periode blir det verre, sier Berg-Thomassen til fvn.no.

De konsentrerer seg nå om å få til et såkalt bypassfelt på vei mot byen, slik at de fleste bilene ikke behøver å ta en sving innom den problematiske rundkjøringen. Dette skal gi bedre flyt, også i retning Vågsbygd.

Dag Vige er også bekymret for Nedre Slettheia skole, der det nå passerer 7000 biler i døgnet. Også sykkelforholdene mellom Kjos og Fiskåtangen er for dårlige, mener han.