ÅSERAL: Et følge på 12 unge berlinere satte kursen nordover sist helg, og trosset øsende regnvær, sterk vind og tåke ved Bortelid skisenter nyttårsaften.

— For et drittvær, melder Nina Mecklenburg (28), som har søsteren, kjæresten og venner med på lasset.

De ankom lørdag, har leid hytte i ei uke – og fikk hakeslepp da de hørte at skisenteret kun har åpent til og med 1. nyttårsdag. Fram til februar er det bare helgekjøring på Bortelid.

- Hvordan havnet dere her?

— Vi har venner som har bodd her i seks år, og de anbefalte det, forteller Daniel Galkowsky (30), som angrer på at han ikke sjekket reisetipset to ganger.

Det var jo ingen svipptur de la ut på: 850 kilometer i bil og ferje over Skagerrak førte dem til Åseral.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

bortelid2.jpg Foto: Vegard Damsgaard

Drømmer om alpene

— Og hvor ville dere heller vært akkurat nå?

— De østerrikske alper. Der har de i hvert fall åpent hver dag, svarer Daniel, og får støtte fra vennene, som later til å være godt kjent i alpene.

- Hva skal dere finne på resten av uka?

— Vi får se, det blir nok å være inne eller sitte i badstua.

- Og dette er siste skiferie i Norge?

— Det er ikke sikkert. Vi liker naturen i Norge og det å reise nye steder, men kanskje ikke tilbake hit, forteller det – tross alt – muntre reisefølget til Fædrelandsvennen.

Det er ikke bare tyskere som hadde foretrukket et lettere skylag i nyttårshelga. Ved Bortelid skisenter hadde bare drøyt 100 personer løst billett nyttårsaften, mot 400 på godværsdager.

Åtte prosent økning

De merker at byfolk kvier seg for å dra til fjells når været blir litt villere enn normalt.

— Mediene melder om ekstremvær, men så er det egentlig bare vintervær. Folk blir nok litt skremt til å holde seg hjemme, mener driftsleder John Toralf Kjetså ved skisenteret.

For første gang, i hvert fall på mange år, kan både alpinister og langrennsløpere ta seg helt til topps i det lengste trekket så tidlig i sesongen, takket være 70 centimeter natursnø og hele 370 timer med snøkanonen.

- Vil dere gjøre noe for å komme tyskerne i møte?

— Vi får se om vi kan finne på noe, kanskje dra de opp til fjells. Men de er nok for få til at vi kan holde trekket åpent, meddeler daglig leder Ruben Bortelid.

Omsetningen ved skisenteret ligger åtte prosent over fjoråret, og rundet millionen nyttårsaften.