SIRDAL: Den ekstraordinære generalforsamlingen i Skiforeningen ble holdt fredag kveld på Viking Stadion. Bare én sak sto på programmet: Forslaget fra styret om å etablere aksjeselskapet Ålsheia Skisenter AS, legge lovens minimum for egenkapital på 100.000 kroner i potten og inngi bud på det konkursrammede alpinanlegget i Ålsheia i Sirdal.

32 personer møtte på generalforsamlingen. 24 hadde stemmerett.

— 21 stemte for, to imot og en blankt. Jeg er veldig godt fornøyd med det store flertallet. Det hadde vært ukomfortabelt med nesten 50/50. Noe diskusjon ble det, men til slutt forsto de fleste at risikoen vil ligge i det nye selskapet og ikke i Skiforeningen, sier styreleder Pål Angell Bergh i Skiforeningen til Aftenbladet.

Fem millioner er sikret

Skiforeningen skal eie 100 prosent av det nye aksjeselskapet, men risikerer bare å tape de pengene foreningen går inn i selskapet med. Og foreløpig blir det bare 100.000 kroner. Ifølge Bergh har de til nå fått løfter om i underkant av fem millioner kroner fra investorer med hytte i Sirdal.

— Vi har fått med oss 15-20 personer, de fleste kjente investorer fra Stavanger, og vi har flere på gang. De har lovet oss til sammen noe under 5 millioner i rente- og avdragsfrie lån som er evigvarende. De får ingen eierandeler, men sesongkort i trekket, sier Bergh. Investorene går dermed ikke inn for å tjene penger.

Ålsheia Alpint AS gikk konkurs da imperiet til Johannes Lunde raknet tidligere i år. Det har vært mye fram og tilbake, og en stund så det ut til at alpinanlegget ville bli solgt stykkevis og delt.

Skiforeningen har vært i dialog med SR-Bank, som har pant i anlegget, og Bergh har stor tro på at de vil komme til enighet om en overtakelse.

Budet ble sendt til bostyret allerede fredag kveld, med kopi til SR-Bank. Bergh bekrefter at budet er på 5 millioner kroner.

Trenger 10 millioner

Totalt trenger det nye selskapet en ramme på rundt 10 millioner kroner for å sikre god drift. Foruten kostnadene ved selve kjøpet må selskapet investere i tråkkemaskin, snøskutere, heiskortsystemet og snøproduksjonsanlegget. Og så regner man med å trenge halvannen million i bakhånd til driften.

— I budet på 5 millioner ligger det en kombinasjon av flere elementer, blant annet lån og sponsoravtale med banken. Vi vil presentere tre alternative pakkeløsninger. Vi ser for oss at vi trenger et banklån på maksimalt 2 millioner kroner, sier Bergh.

Viktig for alpinistene

— Hvorfor er det så viktig for Skiforeningen å sikre fortsatt drift i Ålsheia?

— Skiforeningen har en lang historie i Ålsheia. Dette er det eneste stedet i Sirdal hvor aktive alpinister kan trene og arrangere renn. Vi får ikke stikke opp løyper i de andre anleggene, fordi det ikke er plass og fordi forholdene ikke er optimale. Og så er Ålsheia det eneste skisenteret i Øvre Sirdal med flombelysning, sånn at det går an å trene der etter stengetid, sier Bergh.

Nå er Skiforeningen kommet et langt stykke videre.

— Men det er fortsatt en lang vei å gå. Nå må vi først og fremst få på plass snøproduksjonsanlegget. Målet er åpning senest 2. juledag. Men helst før jul, selvsagt.