MANDAL: — Fortsatt mangler 27 pcer, men vi regner med at de aller fleste maskinene blir levert innen fristen, sier kommunalsjef for oppvekst i Mandal kommune, Erik Tronstad.

I vår ble det kjent at på grunn av kommunens dårlige økonomi, ville ungdomsskoleelevenes datatilbud bli endret fra 100 til 66 prosents datatetthet. Fra å disponere egen pc gjennom tre ungdomsskoleår, skal tre elever fra høsten dele på to pcer, og denne skal kun brukes i skoletiden.

Neste torsdag er det skolestart, og innen da håper Tronstad å ha maskinene på plass slik at elevene får et best mulig datatilbud.

— Det vil gå ut et skriv til foresatte de nærmeste dagene, der de blir bedt om å levere maskinen innen en siste frist. Dette er Mandal kommunes eiendom, og blir ikke pc-en levert, kommer kommunen til å kreve erstatning, sier Tronstad.

I starten var det flere foresatte som valgte ikke å levere tilbake pc, da de mente at eleven og skolen hadde signert en avtale eller et regelverk som sa at eleven skulle disponere maskinen gjennom tre skoleår. I løpet av tiden som fulgte leverte stadig flere tilbake pc, og også i sommer har enkelte pc-er blitt levert.

— To har levert direkte til mitt kontor, men fortrinnsvis skal maskinen leveres på skolene. Ved Blomdalen ungdomsskole mangler 18, mens Vassmyra ungdomsskole mangler ni maskiner, sier Tronstad.

- Må beklage

Helge Lie i Fau Blomdalen har valgt ikke å levere maskinen ennå.

— Men maskinen står klar på kontoret mitt, og kommunen har fått beskjed om at de gjerne kan komme og hente den. Maskinen har stått klar i flere uker, men jeg er ikke interessert i å bruke fritiden min på å levere maskiner for kommunen. Jeg forutsetter at kommunen leverer tilbake reglementet vi har signert når de henter pcen, sier Lie.

Han mener at aksjonen hadde effekt i starten, og at den fikk en enorm respons fra foreldre og elever. Selv om han nå leverer inn maskinen, betyr ikke det at han gir opp kampen.

— Jeg mener kommuneadministrasjonen må stå oppreist, og beklage at de innledningsvis forledet elevene til å tro at de skulle disponere egen pc gjennom tre år, for så å gå tilbake på det. Både lærere, elever og foresatte har vist at det fremmer læring ved å ha egen pc, og samtlige har oppfattet det som en treårig ordning. Det er klart at kommunen skal beklage oppførselen sin overfor elevene, mener Lie.

Han opplyser videre om at kommunalt foreldreutvalg i Mandal og foreldrearbeidsutvalgene ved Blomdalen og Vassmyra ungdomsskoler har levert skriftlig klage til Mandal kommune på bystyrets vedtak. Denne skal behandles av administrasjonen så snart det lar seg gjøre. Fører ikke klagen fram, vil foreldreutvalgene bringe saken inn for fylkesmannen.