AGDER: Onsdag lanserte Gunnar Nøding og ROM Eiendom ideen om flere lokaltog/pendlertog, samtidig som de ser på muligheten til å utnytte nærings— og boligarealene rundt jernbanestasjonene bedre enn i dag. Etter få timer ble forslaget tonet ned av NSB. De tror ikke det blir lokaltog på Sørlandsbanen på mange, mange år.

NSB-eide ROM Eiendom, Jernbaneverket og NSB avdeling Sørlandet har ikke pratet sammen om lokaltog-ideen. NSB har vært invitert til møter hos ROM Eiendom, men ikke møtt. NSB har også mottatt referater fra disse møtene, men ikke respondert.

Beklager fokus

— Jeg beklager et det ble mye fokus på tidshorisonten, og at vi sa at det er mulig allerede om noen få år. Vårt hovedfokus var å se på arealutnyttelse og mulighet for boliger og næringsarealer langs den eksisterende jernbanelinjen, sier Gunnar E. Nøding i ROM Eiendom.

Markedsansvarlig for NSB på Sørlandsbanen, Dag Brekkan, står fast på at det ikke er realistisk å se for seg lokaltog rundt Kristiansand, samtidig reagerer han på at han ikke var invitert på jernbanemøtet til Vest-Agder fylkeskommune.

— Rundt 75 000 personer bruker NSB til pendling hver uke. I dag har vi et pendlertog mellom Moi og Kristiansand. På ukesbasis er det mellom 500 og 600 personer som benytter seg av dette tilbudet. Vi kan ikke be om lokaltog for 500 personer, da vil vi dumme oss ut, sier Brekkan.

Brekkan påpeker at grunnen til at han ikke har engasjert seg i prosjektet fra ROM Eiendom, og ikke har møtt på møter, er at han ikke har prioritert dette.

— At vi ikke kommenterer referater fra møter vi ikke deltar på betyr ikke at vi er enige, sier Brekkan.

- For dårlig

Politikerne på sin side reagerer på at NSB og Brekkan så kategorisk avfeier forslaget om lokaltog.

— Jeg synes det er oppsiktsvekkende og svært skuffende, sier Venstres samferdselspolitiske talsmann Stein Inge Dahn. - Her mener jeg NSB er gammelmodig i sin holdning. Dette er rett og slett for dårlig.

Dahn tar til orde for at private aktører må på banen og vil åpne for dette. - Det er en god ide med lokaltog, ikke minst i forhold til Songdalen og Marnardal, og at vi samtidig satser på boligutbygging og næringsutvikling i disse områdene.

Aps gruppeleder i fylkestinget, Toril Runden, som ikke var på møtet onsdag, synes utspillet fra NSB er svært lite konstruktivt. - Hvis måten Brekkan går ut og torpederer forslaget på er representativt for NSB er jeg bekymret, sier Runden.

- Ideen om lokaltog er spennende

— Jeg mener man her forsøker å komme med konstruktive forslag, som er i tråd med de signaler regjeringen og andre gir i slike saker, sier Runden. - Miljømessig vil også en satsing på kollektivtransport og boliger rundt skinnegangen være bra.

Fylkesordfører Terje Damman, som var på møtet, innrømmer at han fikk bakoversveis da han fulgte med på Fædrelandsvennen på nett utover kvelden onsdag, og der leste kraftsalven fra NSB.

— Jeg skjønte egentlig ingen ting. Jeg trodde dette var avklart på forhånd, og på møtet kom det fram at NSB var med i prosjektet, sier Damman. Han mener ideen om lokaltog er spennende, selv om han forstår at NSB ser at det er mange sider som må løses først.