AGDER: Etter flere kontroller i vinter har politiet trukket en foreløpig konklusjon.

– Nedslående, er dommen fra miljøkoordinator Steinar Sunde i Agder-politiet

Det er om lag 3500 snøscootere i Agder-fylkene og mange bruker ikke snøscooteren etter reglene. Resultatet er høye bøter.

– Mange har fullt lovlige ærender og må kjøre. Det er ren bajaskjøring og dem som ikke har lov å kjøre vi skal ta, sier Sunde til fvn.no.

14 anmeldt Så langt i vinter har 14 personer blitt anmeldt for ulovlig snøscooterkjøring. I tillegg er seks personer anmeldt for kjøring med uregistrert snøscooter, én for å ha vært voldelig mot offentlig tjenestemann, sju for å stikke fra politikontroll og én for å ha nektet å oppgi personalia.

Bøtene for å bli tatt starter på 10.000 kroner og øker dersom folk blir tatt gjentatte ganger. I utgangspunktet er all motorferdsel i utmark forbudt, men det finnes en del unntak. Vedhenting og samfunnsnyttige formål er blant formålene som kan gi kjøretillatelse.

– Henting av ved til egen eiendom og kjøring fra parkeringsplass til hytte uten vei kan man søke kommunen om å få gjøre, sier Sunde.

Må søke til kommunen I forbindelse med andre gjøremål hvor folk vil kjøre scooter må man også søke kommunen om lov. Ifølge politiet innvilget ni av ti slike søknader.

Politiet har i løpet av vinteren gjennomført flere typer kontroller for å sjekke snøscootersjåførene og flere kontroller er varslet i påska.

– Politiet har snøscooter, går på ski eller har kontroller ved parkeringsplasser. Det er vel så effektivt å kjøre sivile biler og stå på parkeringsplassene som å kjøre skuter selv, sier Sunde.

Det er særlig områdene Eiken, Hægebostad og Setesdal som politiet har fokusert på.

Foto: Politiet.