VENNESLA: Barnehagebehovet i bygda griper rett inn i den pågående skolestrukturdebatten.

— Vi har et stort behov for flere barnehageplasser og må snart bygge ny barnehage. Behovet henger sammen med skolestrukturen og målet om en effektiv drift i sektoren, sier oppvekstssjef Kristin E. Ropstad i Vennesla.

Mot Kristiansand

Hun sier en ny, kommunal barnehage må ligge sentralt i nedre Vennesla. Det vil si langs hovedveien gjennom bygda, og ideelt sett nær Kristiansand.

Oppvekstsjefen mener Kvartstein skole er best egnet til en ny, stor barnehage.

— Den må ligge på veien folk kjører til jobb. Det er mange jobbpendlere fra Vennesla mot byen, sier Ropstad.Ropstad har sittet i arbeidsgruppen bak skolestrukturrapporten. Her foreslås både Kvarstein og Hunsfoss skoler omgjort til barnehage. Under folkemøtene på disse skolene har noen også lurt på hvorfor kommunen ikke har vurdert å legge ned Samkom skole.

Samkom uegnet

— Vi vurderte også Samkom opp mot barnehagebehovet vårt, men tok den ikke med i rapporten. Samkom er ikke egnet på grunn av beliggenheten og lange avstander, men også kravet til størrelse, sier Ropstad.

Oppvekstsjefen mener Kvarstein skole oppfyller kriteriene kommunen har til effektiv drift og lokalisering. Hunsfoss er hun mer usikker på.

— Kvarstein er bedre egnet for en ny barnehage enn Hunsfoss. I dag er det ingen stor barnehage på Kvarstein, kun en liten privat familiebarnehage. Det er sentralt og bygningsmassen er nokså ny. Å skulle bygge om Hunsfoss skole til barnehage blir fort veldig dyrt, mener Kristin E. Ropstad.

- Mulig på Kvarstein

Blir Hunsfoss nedlagt, ser hun for ser at tomten selges og barnehage bygges et annet sted.

— Er det et sterkt ønske om å omgjøre Kvarstein skole til barnehage?

— Det er i hvert fall praktisk mulig å få det til, sier Ropstad.

Ifølge kommunalsjef samfunn Aslak Wegge er det ikke flust av ledige barneahagetomter i nedre Vennesla.

— Per i dag er det én tomt regulert til barnehage i Heptekjerr, sier Wegge.

- Hva vil kommunen spare?

Øyvind Tangen Ødegaard i aksjonsgruppen mot nedleggelse på Kvarstein skole forstår kommunens ønske om barnehage der.

— Det er et godt sted for barn, men vårt anliggende er at kommunen ikke kan dokumentere godt nok hva de vil spare på en ombygging av skolen. Vi må ha sikre beregninger på at de vil spare noe på å bygge skolen om til barnehage, sier han.

I skolerapporten er en ombygging anslått til 25 millioner kroner.