GAMLE KJENTE: Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal måtte bort og snakke med sin gamle partileder. Her er de sammen med UiA-rektor Torunn Lauvdal. Foto: Torstein en
PÅL RAKE: Den populære musikeren var blant artistene som var leid inn for å markere UiAs femårsjubileum. Foto: Torstein en
KONSERTSALEN: Det var bortimot fullt i Kristiansands nye kulturelle storstue da Agders akademiske hovedsenter feiret seg selv og sine fem første år tirsdag kveld. Foto: Torstein en

Tirsdag kveld feiret Universitetet i Agder sin egen femårsdag med storslagen festforestilling i Kilden, med kunnskapsministeren som hovedtaler og æresgjest.

Kristin Halvorsen bedyrer at Universitet i Agder og Høgskolen i Telemark selv må finne ut hvordan de vil ha det med hverandre. Samtidig legger hun ikke skjul på hva hun ønsker seg. Tidligere i høst skulle hun selv deltatt på et styreseminar om fusjon i Grimstad, men ble forhindret.

Frivilig

— Vi ønsker større enheter, og det er ikke meg i mot hvis Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder går sammen. Men de må finne ut av hvordan de vil samarbeide tettere selv, sa hun og ville ikke spå om universitetet ved neste femårsmarkering heter Universitetet i Agder og Telemark.

— Om det blir navnet, våger ikke jeg mene noe om. Men jeg håper vi finner sammen, for det er en god idé, som begge vil ha nytte av, sa UiA-rektor Torunn Lauvdal.

Kirstin Halvorsen minner om at hun gir midler til samarbeidsarbeidet og at departementet sterkt støtter opp om samtalene som er i gang mellom de to akademiske institusjonene. Regjeringens politikk er færre akademiske enheter, men at sammenslåinger skjer frivillig.

- Profesjonsuniversitet

Ministeren roste UiAs fem første år overfor Fædrelandsvennen.

— UiA har funnet sin plass som et profesjonelt profesjonsuniversitet. Det har ikke blitt en kopi av de gamle, tradisjonelle universitetene, sa hun, vel vitende om at hele UiA kjemper om å få like stort nivå på bevilgningene som de etablerte universitetene.

— Der endrer vi ikke noe nå, sa statsråden før hun gikk inn til en fullsatt konsertsal for å delta på festforestillingen. Der ble det vist video med Kronprinsesse Mette-Marit, blant annet. Hanne Kolstø, Martin Halla og Pål Rake var på plass for å synge, sammen med Kristiansand solistensemble og mange, mange flere.