La fram tall: Kristin Robstad la fram skoletall i kommunestyret i Vennesla. Foto: Torstein en
venneslafakkel 2.jpg Foto: Torstein en
TENTE LYS: Det som skulle vært et fakkeltog mot skolenedleggelse, ble i stedet en stor markering foran Herredshuset i Vennesla. Her taler Øyvind Tangen Ødegaard fra Pavljongen i gågata. Foto: Torstein en

VENNESLA: — Vi er veldig glad for at skolen vår ikke blir lagt ned, sier Kvarstein-elevene Mariam Tonstad og Sara Knudsen med plakat i hånda.

— Dette er en seier for elevene, som i mye større grad både vil bli sett og hørt. Det tror vi ikke ville blitt tilfelle dersom enten Kvarstein eller Hunsfoss ble lagt ned og elever flyttet til større skoler, sier Øyvind Tangen Ødegaard i aksjonsgruppa på Kvarstein.

- Forstøkt, men veldig fornøyd

— Vi er veldig fornøyd med utfallet i denne saken. Vi ble jo forstøkt, men er selvfølgelig veldig fornøyd med at vi vant fram, sier Ole Jan Moseid i aksjonsgruppen på Hunsfoss skole.

Det som i utgangspunktet var et annonsert fakkeltog mot skolenedleggelse, ble en mindre markering med sang og taler i gågata før kommunestyremøtet. Nyheten om at både Ap og KrF går mot nedleggelse, ble svært godt mottatt.

Overrasket over oppmøtet

— Jeg hadde aldri trodd at så mange ville møte opp, nå som saken er avgjort. Det er jo flott, sier Ole Jan Moseid i aksjonsgruppa på Hunsfoss skole.

Siden foreldreutvalgene ved de to skolene ble kjent med alternativene i skolestrukturrapporten, har de samarbeidet tett. De ville motbevise at det fantes ett godt argument for å stenge én skole og gjennom det spare fire millioner kroner neste år.

— En pengerapport

— Skolerapporten har mer vært en pengerapport, hvor fokuset har vært å spare penger enn pedagogisk begrunnet. Rapporten har åpenbare mangler, og det synes jeg vi har klart å synliggjøre, mener Tangen Ødegaard.

— Vi kan ikke se at noe har vært bra med rapporten, sier Moseid.

Et utvalg engasjerte foreldre har pløyd gjennom nasjonale rapporter, sett i kommunale dokumenter, forskningsrapporter og snakket med eksperter på skoleøkonomi ved Universitet i Agder.

- Ikke tenkt på klassestørrelse

Tangen Ødegaard mener funnene de har gjort underbygger frykten for fortsatt levekårsproblemer i Vennesla.

— Høringsdokumentet har i liten grad diskutert lærertetthet og klassestørrelse, men fokusert på skolestørrelse. Vennesla har levekårsproblemer, vi ligger tredje sist på statistikken blant Agder-kommunene. I tillegg har kun 16 prosent av befolkningen i kommunen mer enn videregående utdanning. Større klasser ville ikke hjulpet på de utfordringene vi har, mener Øyvind Tangen Ødegaard.

Foran herredshuset var det tid for skryt. Det gode samarbeidet ble trukket fram, og som til slutt seiret over kommunens arbeidsgruppe, som har stått bak rapporten.

— Vi kom sammen med en gruppe fra Kvarstein skole allerede to dager etter rapporten forelå. Vi har samarbeidet godt hele veien, sier Ole Jan Moseid.