— Det er trist at en flott aktør som Filadelfia omsorgssenter ikke fikk anledning til å være med på dette anbudet om rusomsorgsplasser fordi det ved en inkurie mangler et kryss på riktig plass i papirene. Jeg vil nå jobbe for at de ikke blir diskvalifisert likevel, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen.

Ap-leder kritisk

Aps Mette Gundersen er kritisk til initiativet:

— Kristiansen beveger seg inn i ei sone politikere skal være særdeles varsomme med. Hvordan hadde reaksjonen blitt hvis BRG eller Kruse Smith fikk et anbud forkastet og en politiker ville hjelpe dem? Det er ikke første gang Kristiansen har gitt drahjelp til Filadelfia og Shalam. Vi må passe nøye på rollene, sier Gundersen.

— Kommunen kan skyte seg selv i foten ved ikke å benytte en så god aktør som Filadelfia. Derfor vil jeg forsikre meg om at kommunen ikke har opptrådt for strengt. Jeg er enig med Gundersen i rollene, og ingen har planer om å gi Filadelfia spesielle vilkår. Men som politiker må man kunne kreve en orientering og så se om man kan gjøre noe, sier Kristiansen.

Formalitet

Filadelfia omsorgssenters anbud ble forkastet i anbudsprosessen. En etterfølgende klage fra Filadelfia er også avvist av kommunen.

Filadelfia omsorgssenter hadde ikke krysset av for politiattest for alle ansatte, som var et ufravikelig og obligatorisk krav fra Kristiansand kommune. Filadelfia har ingen problemer med å oppfylle kravet, men trodde ikke det gjaldt som obligatorisk krav.

Bystyret vedtok i fjor å be om anbud på midlertidige rusomsorgsplasser. Fire aktører leverte anbud innen fristen 21. mai. To anbydere (ikke offentliggjort hvem de er) er nå tilbudt avtale med kommunen

Jørgen Kristiansen har de siste dagene brukt en del tid på denne saken. Kristiansen mener man må lete etter en løsning.

— Skal politikere blande seg opp i anbudsrunder?

- Synd at utelates

— Jeg har ingen grunn til å kritisere administrasjonen. Men det er naturlig at denne saken drøftes politisk. Det er synd hvis en dyktig aktør utelates grunnet en liten feil eller en inkurie. Jeg vet ikke om vi som politikere kan gjøre noe, men jeg ønsker å forsøke. Vi bør finne en løsning, sier Kristiansen

Det er Kristiansens tidligere kollega og partifelle i bystyret, advokat Tore Vestbakke, som kjører saken for Filadelfia Omsorgssenter, og som forfattet klage til kommunen. Han var utenfor mobildekning i går, og kunne ikke kommentere.

Klagen er formelt avvist av den nylig ansatte helse- og sosialdirektør Wenche Pedersen Delhi. Hun begrunner dette med at Filadelfia omsorgssenter ikke har oppfylt kvalifikasjonskravene som lå til grunn for anbudet.

— Politikerne er våre ledere, og vi skal selvsagt bidra med informasjon når de ber om det. Jeg vet det skal være noen møter. Utover det kan jeg bare si at anbud er strengt regulert og at vi har forholdt oss til reglene, sier fungerende helse- og sosialdirektør Lisbeth Bergstøl.

- Håper det ordner seg

Fildelfia omsorgssenter synes det er trist å miste samarbeid med Kristiansand kommune på grunn av en formell feil.

— Verken vår advokat eller vi skjønte at politiattest var et obligatorisk krav. Derfor krysset vi nei på anbudsskjema. Selvsagt hadde vi skrevet ja og ordnet dette, hvis vi hadde skjønt at det var så sentralt, sier styreleder i Filadelfia Omsorgssenter, Jan Frithjof Bay Gundersen.

Han sier antall organisasjoner som har avtale med Kristiansand kommune om rusarbeid, nå reduseres fra 12 til to, og han undrer seg over om det er bra.

— Vi ønsker bare å bli vurdert, og håper det ordner seg. Det er trist å bli avvist på grunn av ett feil kryss. Derfor har vi bedt politikere se på om noe kan gjøres. Etter det jeg forstår har ikke kommunen selv krav om politiattest, mens det kreves av oss. Det gjør dette ekstra spesielt, sier Bay Gundersen.