Freddy Wennermars, nederlandsk skøyteløper og bror til sprintverdensmester Erben, synes det var altfor glatt på fortauene i Gyldenløves gate. Han gikk midt i gata Foto: Sondre Steen Holvik
Skummelt glatt, enkelte steder, mente Liv Janne Engedal-Olsen i Rådhusgata Foto: Sondre Steen Holvik
Trine Øyen Svendsen syntes det var uforsvarlig glatt på Grim. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg synes de burde saltet for lenge siden. Slikt som dette har vi ikke i Nederland, sier mannen som kommer gående midt i Gyldenløves gate, fordi det var for glatt på fortauet.

Han er ingen ringere enn 28 år gamle Freddy Wennermars, bror av dobbelt sprintverdensmester på skøyter Erben Wennermars. Inntil i vår trente han sammen med Iren Wüst.

Våget ikke jogge

Freddy med 35,4 på 500 meter og 1,09,39 på 1000 meter, har lagt skøytekarrieren på is, men han synes det er for dårlig vintervedlikehold i Norge. Han er her på juleferie for å besøke kjæresten Lynn Knippenburg, som spiller på Vipers.

— Derimot skulle jeg gjerne hatt is på et vann. Litt trening hadde gjort seg, sier han, og forteller at han ikke våget å ta en joggetur i de glatte bygatene.

Det slo om til mildvær i ettermiddag og mandag kveld fryser det på igjen. Flere steder i og rundt Kvadraturen var det knallglatt rundt 19.30 mandag. For eksempel utenfor møtelokalet til Blå Kors, hvor det sto et par rullatorer og ventet på sine eiere.

— Vi skal vurdere og ut å strø eller salte nå snart, sa vakthavende ved ingeniørvesenets vakttelefon, Jan Ove Tveit. Klokka 19.30 hadde han ikke fått noen klager.

Det var busstraseene kommunen vurderte å salte og strø først. Senere mandag kveld skulle det også vurderes å gjøre noe med fortau.

I Rådhusgata kommer Liv Janne Engedal-Olsen gående.

— Skummelt. Noen steder er det svært glatt, andre steder ikke. Jeg har stort sett gått midt i gata for ikke å skli på fortauet. Her var heldigvis litt sand, sier hun.

Glatt på Grim

Sand er det mindre av på Grim, Trine Øyen Svendsen sier det var «helt skummelt» å gå til butikken.

— Ei venninne og jeg måtte støtte hverandre i sted. Det var helt hålke. Det er et eldresenter rett borte i gata. Det er nesten uforsvarlig at ikke de sander mer, syntes hun.

Ingeniørvesenet hadde to oppsynsmenn ute mandag kveld. Som nevnt vurderte de situasjonen fortløpende.