— Det som er viktig for oss, er at sannheten kommer fram. Og det er at Helge forsøkte å hjelpe, sier Turid Brottveit Dahle til Fædrelandsvennen.

Mandag startet ankesaken mot 40-åringen som knivstakk og drepte sønnen hennes i et partytelt på Sandnes i Valle 26. mai i fjor. 40-åringen hevder selv han handlet i nødverge, etter å ha blitt sparket i hodet av Helge Dahle.

Turid Brottveit Dahle håper sønnens drapsmann får en rettferdig dom. Hun er ikke i tvil om at sønnen ble drept fordi han forsøkte å hjelpe Knut Axel Ugland, som hadde havnet i klammeri med den nå drapstiltalte 40-åringen. Foto: Erlend Olsbu

— Han må jo ha en straff. Han har jo drept et annet menneske, sier Brottveit Dahle.

Tiltalte husker lite

Hun fulgte rettssaken sammen med bistandsadvokat Alf Ånund Breive på benken bak den tiltalte. På tilhørerbenken satt Dahles datter og flere andre av den avdødes slektninger og venner. De fikk først høre 40-åringen forklare seg om det lille han husket fra den skjebnesvangre kvelden.

- Jeg fikk et spark i hodet, så husker jeg ikke noe særlig mer, sa den tiltalte.

Natt til 26. mai i fjor ble Helge Dahle (50) drept med fire knivstikk på en fest i Valle. Dahle var kjent som en profil i Valle radio og i flere andre sammenhenger i lokalmiljøet. Foto: PRIVAT

Han fortalte at det var god stemning i selskapet tidligere på kvelden. De andre gjestene gikk etter hvert å la seg, og til slutt var det bare Dahle, 40-åringen og milliardæren Knut Axel Ugland igjen. Ifølge 40-åringen skal han og Ugland ha havnet i klammeri.— Ugland sov i en stol og jeg ville hjelpe ham i seng. Da gikk han plutselig til angrep på meg, slik at vi havnet på bakken. Det var da jeg fikk det jeg antar var et spark, sa 40-åringen.

Ugland: Jeg ble truet

Ugland, som heller ikke husket spesielt godt, mente derimot at det var 40-åringen som umotivert gikk til angrep på ham.

— Jeg våknet i stolen og ble slått to ganger i ansiktet. Han (tiltalte) viftet med en kniv, og jeg fant ut at jeg måtte komme meg bort. Da jeg kom tilbake, var Helge Dahle skadet, sa Ugland i sin forklaring til lagmannsretten.Etter den første rettsrunden konkluderte Kristiansand tingrett med at Dahle gjorde det han måtte for å redde Ugland fra en truende situasjon. 40-åringen kunne dermed ikke påberope seg nødverge, mente tingretten, og dømte ham til 11 års fengsel.

— Det avgjørende er hva som skjedde i situasjonen mellom Ugland og den tiltalte, sier forsvarer John Christian Elden, som ba om frifinnelse i tingretten.

Anger, men ikke skyld

Under rettssaken i tingretten kom det også fram at 40-åringen tidligere har fantasert om å drepe andre mennesker. Dette ble også et tema i lagmannsretten.

— Jeg følte meg i god form den kvelden. Det var varmt og god stemning. Jeg var ikke deprimert, sa 40-åringen.

Det var i dette partyteltet Dahle ble knivstukket fire ganger. Noen timer senere døde 50-åringen av skadene på sykehuset. Foto: Kjartan Bjelland

Aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen, konfronterte den tiltalte med at han ikke har gitt utrykk for skyld eller anger.— Jeg angrer selvsagt, men jeg mener jeg forsvarte meg. Hadde jeg ikke forsvart meg, hadde jeg kanskje ikke sittet her i dag, sa 40-åringen.

Tror han advarte Dahle

Han antok at knivstikkingen må ha skjedd i panikk, men mente samtidig at han advarte Dahle på forhånd.

40-åringen la også til at det var vanskelig å vite hva han egentlig husket og hva han har fått rede på i ettertid.

— Etter sparket i hodet husker jeg bare bruddstykker, sa 40-åringen.

Ankesaken gjennomføres med lagrette, også kalt jury, som avgjør skyldspørsmålet. Dom faller trolig fredag 12. desember.