Thor Kjell Kaddeberg fikk assistanse av datteren Kristine Elise på selveste dagen. Og de fant raskt fram blant øredobber og halskjeder hos Hodne i Markens gate. Foto: Henrik Ihme
Innehaver Jan Petter Hodne på Mestergull Hodne sier at det er ytterst får som fortsatt handler julegaver på julaften. Men det er alltid noen. Foto: Henrik Ihme
Svein Berglihn på Gullsmed Berglihn forteller at 22. og 23. desember er viktige dager, og at det ikke er samme trøkk på julaften som før. Foto: Henrik Ihme
Det var folk i Markens gate på formiddagen onsdag. Flere med handleposer. Foto: Henrik Ihme

— Vi har maks hatt ti kunder i dag, så det er stille. Men de aller flest som er innom i dag er mannfolk i siste liten. Det er typisk, sier butikksjef på Gull-Funn på Sandens kjøpesenter, Carol Diaz.

Flere av butikkene i Kvadraturen holdt oppe fra klokka 9- 13 julaften, og det viste seg å være redningen for flere. Spesielt er gullsmedene i byen et sikkert kort for å speide etter ektemenn i tidsnød.

- Det er julegaven til kona ja, sier Frank Rosander (59) mens han får pakket inn gaven.

— Egentlig er dette veldig greit, og med jobben har jeg ikke hatt mulighet til å gå alene uten kona før nå. Alt de andre har vi fått unna de andre dagene, sier han til Fædrelandsvennen.

- Ikke et panikkjøp, altså?

— Nei. Jeg hadde ikke planlagt hva jeg skulle kjøpe, og måtte kikke litt. Men jeg var tidlig på i dag, sier han.

Mannfolk

På Mestergull Hodne i Markens gate er bildet det samme. Fædrelandsvennen snakker med flere menn som studerer ringer, øredobber eller halskjeder.

Ikke alle vil la seg avbilde, men for Thor Kjell Kaddeberg og datter Kristine Elise Kaddeberg er det ingen hemmelighet at gaven til mor i huset kjøpes inn 24. desember.

— Det er nesten ikke folk, dette må jo være den beste dagen å kjøpe julegaver på, sier Thor Kjell med et smil.

— Det ble sånn fordi vi ikke hadde fått kjøpt noe til henne, og rakk det ikke i går. Så da ble det litt impulskjøp i dag. Da er det godt å ha datteren med, sier han.

Ikke som før

Ifølge Innehaver Jan Petter Hodne er det generelt lite folk på julaften.

— Vi har vel hatt rundt 15 kunder i dag.

- Det er de siste slengerne?

— Ja, og stort sett menn. Men med åpent de siste søndagene før jul, så bli handelen mer spredd, og få kommer inn siste dagen, sier Hodne.

Også på Gullsmed Berglihn var det lite å gjøre.

— Vi har hatt 20 kunder i dag, sier Svein Berglihn.

- Og ni av ti er menn, lyder det fra personalet.

— Vi har hatt en kjempedesember, men de 10- 15 siste årene har julaften blitt en mindre viktig dag. Selv om det alltid er noen.