Streiken vil formelt avsluttes lørdag klokken 12, men arbeidet vil de fleste stedene ikke gjenopptas før mandag morgen, skriver Aftenposten.

Eggum mener at streiken trakk ut fordi de store hotellkjedene nektet å imøtekomme kravet om lokal forhandlingsrett.

— Men nå var de blitt møre, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til NTB.

Han sier det er en glede og lettelse å ha kommet i mål.

— Nå har vi fått lokal forhandlingsrett, og det er nå vi skal fortsette byggingen av klubbmiljøer og gjennomføre en offensiv satsing på skolering og organisasjonsbygging, sier han.

Nye medlemmer

Eggum opplyser at Fellesforbundet har fått 1.000 ny medlemmer i løpet av den fire uker lange streiken, som har tappet reservene til forbundet med rundt 100 millioner kroner.

— Det lever vi veldig godt med. Det har faktisk vært en billig rekrutteringskampanje. Dette er en god begynnelse for en videre rekruttering slik at vi øker organisasjonsgraden og gjør det mulig å få del i verdiskapingen i bedriftene, sier han.

De første lokale forhandlingene vil finne sted ved oppgjøret i 2017. ## Uravstemning

Også NHO er fornøyd med at en avtale er på plass.

— Det har vært svært viktig å finne fram til en løsning som begge parter kan leve med, og det lyktes vi til slutt med, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv.

Han innrømmer at avtalen koster.

— Det ble dyrt, og vi har strukket oss langt på flere punkter. Ikke minst har vi akseptert Fellesforbundets krav om lokale forhandlinger, men alle må gi og ta for å komme til enighet, sier han.

Avtalen skal videre til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

— Vi må avvente resultatet av uravstemningen, men vi er lettet over å ha et forslag til løsning på bordet. Nå står sommeren for tur, den viktigste tiden på året for reiselivet, og det er på tide å tenke fremover, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

7.200 streiket

Fellesforbundet mener avtalen med NHO Reiseliv er «rimelig god» også på den økonomiske siden. Alle som går på minstelønn får 4,85 kroner per time i tillegg, hvorav 2 kroner i lavlønnstillegg til alle.

Streiken har vart siden 24. april, og over 7.200 ansatte i hotell- og restaurantnæringen har vært tatt ut i streik. Mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet.