KRISTIANSAND: Mahmoud Mohammadi (63) ble funnet drept i sitt eget hjem på Hånes fredag 26. februar. Drapet har ført til frykt i det kurdiske miljøet. I mediene er det blitt lansert teorier om et politisk attentat, med Iran som oppdragsgiver.

63-åringen var engasjert i kampen for et fritt Kurdistan.

Lite har vært kjent fra etterforskningen, men politiet har bekreftet at de undersøkte om politiske fiender kunne stå bak.

Avhørt 70 vitner

Det er avhørt rundt 70 vitner i saken, en rekke av dem i det kurdiske miljøet. Politiet i Agder har brukt store ressurser på å undersøke det politiske og militære sporet. De har benyttet seg av bistand fra flere organer, som Kripos og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Fredag 26. februar ble 63 år gamle Mahmoud Mohammadi funnet drept i sitt eget hjem på Hånes i Kristiansand. Her undersøkes åstedet av en kriminaltekniker fra Kripos dagen etter drapet. Foto: ERLEND OLSBU

Åttebarnsfaren Mohammadi var politisk flyktning og kom til Norge fra Iran i 1998. I hjemlandet hadde han i flere tiår vært aktiv i Kurdistans demokratiske parti (KDP).Han var også en kjent leder for en militær gruppe, innen Peshmerga-militsen. I Norge fortsatte han å jobbe for kurdernes sak.

Skulle reise til Nord— Irak

Etter det Fædrelandsvennen får opplyst, har politiet ikke funnet noen holdepunkter for at drapet har noe å gjøre med Mohammadis engasjement for kurderne.

De regner nå dette sporet som sjekket ut av saken.

– Jeg ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, sier påtaleleder Terje Skaar i Agder-politiet.

63-åringen skulle reise til Nord-Irak dagen etter at han ble funnet drept. Hva han skulle gjøre der, er uvisst. Men kilder sier til Fædrelandsvennen at planen var at han skulle være borte i flere måneder.

Etter det Fædrelandsvennen vet, har politiet ikke avdekket at noen ønsket å stoppe reisen av politiske grunner.

Ingen tegn til innbrudd

Da politiet ankom tomannsboligen på Hånes rundt klokka 23 var kona (54) og sønnen (35) til den drepte til stede. Etter Fædrelandsvennen kjenner til, ringte moren til sønnen og ba ham komme til bopelen. Han skal så ha ringt politiet i bilen på vei bort til henne.

Dagen etter ble begge siktet for drap eller medvirkning til drap. Den påfølgende mandagen ble imidlertid begge løslatt, og politiet uttalte at bevisbildet mot dem var svekket. Siktelsene er likevel opprettholdt. Begge har nektet straffskyld.

Politiet har fortsatt ikke frigjort åstedet, tomannsboligen til Mahmoud Mohammadi. Foto: Eivind Kristensen

Åstedet er blitt beskrevet som «krevende». Samtidig har ikke etterforskningen avdekket tegn på at det har vært innbrudd i boligen. Fra før er det kjent at naboer hørte vedvarende bankelyder fra boligen til sent torsdag kveld før drapet — og samme kveld som Mohammadi ble funnet drept.

Avventer politiets etterforskning

Asaad Khezri, styreleder i den norske avdelingen til Kurdistans demokratiske parti (KDP), har uttalt til Fædrelandsvennen at de ikke kan utelukke at partiveteranen har blitt likvidert av politiske fiender. Dette har skjedd med kurdere i Europa. Khezri har samtidig sagt at partiet ikke har informasjon om noe politisk denne gangen.

— Vi har ingen ny informasjon og må bare avvente politiets etterforskning, sier Khezri nå.

Advokat nekter å tro

— Jeg har nylig fått tilgang til og gått gjennom alle sakens dokumenter. Jeg nekter å tro at Fædrelandsvennen har belegg for sin påstand om at politiet har sjekket ut om drapet kan være politisk motivert. Det er heller ikke riktig at politiet ikke har fått noen konkrete opplysninger om dette. Fædrelandsvennen bør ikke spekulere - ihvertfall ikke i en så alvorlig sak, sier den siktede sønnens forsvar, Knut Henning Larsen.

– Hva mener du med "konkrete opplysninger"?

— Da mener jeg "konkrete opplysninger". Som du helt sikkert forstår, kan jeg ikke si nærmere hva dette er, da det vil kunne skade etterforskningen, sier Larsen.

Fædrelandsvennen har onsdag ikke fått svar fra advokat Christian Faye Ree, som forsvarer den siktede kona til Mahmoud Mohammadi.