Grundekjøn er på oljemessa i Stavanger og har svart på Fjermeros kritikk gjennom en sms:

«Jeg finner det ikke naturlig å kommentere en så urimelig påstand», skriver han.

— Losjeaktig

Fjermeros mener KS minner om en losje hvor noen topper fra kommunene snakker sammen og kommer fram til noe.

— Ingen kan helt forklare hvordan KS kom fram til denne fastlåste posisjonen og sitt forhandlingsutgangspunkt overfor lærerne, som har endt i en ulykksalig streik. Det er losjeaktig når det snakkes om noen spørreundersøkelser til skoleledere og at noen har blitt enige på noen strategikonferanser. Her i Kristiansand har ordføreren støttet KS. Men hvor er mandatet hans? Det foreligger ingen vedtak i besluttende organer, sier Fjermeros, som fortsetter:

— Grundekjøn må ta det fulle ansvar for at han har bidratt til å bringe oss ut i en meningsløs konflikt og straks erklære offentlig at han ikke har hatt støtte for sitt standpunkt som KS nå kjører fram med ødeleggende virkning for norsk skole.

Kristiansen aner ikke

Også varaordfører Jørgen Kristiansen undrer seg også over hvor KS har fått sitt mandat fra. Han ser ingen vedtak i Kristiansand om lærernes arbeidstid.

— Jeg er varaordfører og aner ikke. Det er spesielt. Da må noe være feil. I Kristiansand har vi ikke gjort vedtak om disse lønnsforhandlingene, og jeg leste nettopp at 92 prosent av landets kommunestyrer aldri har behandlet saken.

Kristiansen er likevel ikke enig i kritikken av Grundekjøn.

— Nei, til meg sa han at han aldri har gitt noe mandat. Jeg har fått forklart at det har vært flere konferanser i KS og en langvarig prosess. For ettertiden må både vi og KS lære av dette., De må forankre beslutningene sine, sier Kristiansen.

Fjermeros mener Grundekjøn har støttet KS forhandlingsmandat, og at det nå må bli oppvask om hvordan Kristiansand sender signaler og om hvordan KS beslutter.

— I Kristiansand tok jeg opp saken i en interpellasjon i mars, da det allerede var isfront mellom KS og lærerne. Da svarte ordføreren at det var uriktig å mene noe før forhandlingene var i gang. Samtidig presiserte han at Kristiansand støttet KS linje. Jeg mener dette beviser at noen bare har sagt noe - uten å ha dekning i politiske vedtak, sier Fjermeros.

Kristiansen ønsker klarere linjer for fremtiden og har bedt rådmannen forklare hvordan KS har fått sitt mandat.

Det skjer i formannskapet onsdag, hvor lærerne har varslet at de vil møte opp og aksjonere

Fjermeros ønsker debatt i neste bystyre. - Bystyret må gå gjennom hvem som gir signaler på vegne av oss - uten å spørre oss, sier han.

Ordfører Grundekjøn sa til NRK mandag at KS sine standpunkt er del av en gradvis og lengre prosess, som blant annet har vært oppe i diverse fylkesmøter. Han viste også til en undersøkelse som sier at 70 prosent av rektorene ønsker noe mer kontroll på lærernes tid.

- Vedtatt på fylkesmøtene

Nestleder i KS nasjonalt, Aps Mette Gundersen, avviser kritikken fra Halvor Fjermeros.

— KS forhandler nesten 30 tariffavtaler på vegne av kommunene. Det skulle ha tatt seg ut hvis hver eneste skulle opp i alle kommunestyrer. Vi er en arbeidsgiverorganisasjon som forhandler på vegne av kommunene, og nå slår Fjermeros politisk mynt fordi han er uenig i sak i én forhandling, sier hun.

Gundersen sier at samtlige fylkesmøter i KS ga overordnede innspill om behov for økt samarbeid og økt mulighet til ledelse i skolen. Deretter har KS forhandlere utarbeidet de helt konkrete kravene.

— Alle kommuner sitter i disse fylkesmøtene. Alle kommuner får tilsendt vårt debatthefte om arbeidsgivervirksomhet, og noen kommuner behandler dette politisk. Jeg må være ærlig å si at en del politikere dessverre ikke vier denne delen av jobben stor oppmerksomhet, sier hun.