— Jeg fryktet at jeg i verste fall kunne bli skutt selv om jeg ikke gjorde dette, sa mannen da saken begynte i Kristiansand tingrett mandag.

I oktober i fjor var han med på å rane en arendalitt grovt for 500 gram hasj til en gateverdi av rundt 45.000 kroner. Bakgrunnen var at 20-åringen hadde pådratt seg en «bot» i det kriminelle miljøet. For å betale «boten» skal han ha blitt holdt fanget og truet til å begå ranet.

Ville trekke forklaring

I retten hevdet den strekt pressede 20-åringen at han hadde ønsket å trekke forklaringene han hadde gitt til politiet. Han fastholdt likevel det vesentligste tiltalen bygger på da aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen spurte ham ut.

Han skal ha blitt holdt fanget i to døgn av en 28-åring og en 30-åring. Førstnevnte hadde fastsatt «boten» til 20 000 kroner etter at 20-åringen hadde tystet på ham overfor en bekjent.

Han skal blant annet ha blitt truet med kidnappernes tilknytning til motorsykkelklubben Mongols.

— Vi er fra Mongols. Du skal være glad hvis vi ikke klipper fingrene av deg, skal det ha blitt sagt.

Ble skutt på

Under press kontaktet 20-åringen en arendalitt han kjente og avtalte det som skulle være et hasjkjøp. Med østover var 28-åringen, 30-åringen og en tredjemann på 26 år.

Sistnevnte gikk bort til arendalitten og mottok hasjen. Men i stedet for å få det avtalte beløpet, skal mannen ha blitt slått og sparket av 28-åringen. Deretter rettet 20-åringen ei avsagd hagle mot ham og sa:

— Beklager XX du får ikke noen penger av oss nå.

Han avfyrte et skudd mot bakparten av arendalittens bil. Deretter forsvant ranerne fra stedet.

Fikk hjelp av barnevernet

Til tross for at han oppfattet at «boten» nå var betalt, skal 20-åringen ha blitt avkrevd ytterligere et beløp. Han foreslo å oppsøke barnevernstjenesten i Kristiansand for å be om penger.

28-åringen ble med til barnevernet der 20-åringen fikk snakke med saksbehandleren sin alene. Han fortalte om frihetsberøvelsen, truslene og ranet.

De ansatte på barnevernet handlet raskt og førte ham ut en bakdør og til politivakta der de tiltalte ble anmeldt.

Aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen, minnet retten om at alle har krav på å ikke bli utsatt for frihetsberøvelse, inkludert de som er i "miljøet" selv.

— Har krav på vanlig rettsvernAktor fant grunn til å minne retten om følgende:

— Fornærmede er selv rusmisbruker. Men selv om han har begått noe straffbart tidligere, har han helt alminnelig rettsvern. Som alle andre har han krav på ikke å bli utsatt for frihetsberøvelse, sa Hilde Sakariassen.

20-åringens troverdighet står sentralt i saken. 28-åringen og 30-åringen nekter for kidnapping.

— Jeg kan ikke på noen måte skjønne at han oppfattet dette som frihetsberøvelse, sa 28-åringen i retten.

Han medga at han hadde ilagt «boten» for tystingen, men hevder det var 20-åringen som planla ranet og skaffet våpenet. At han så gikk til politiet, forklarer 28-åringen slik:

— Jeg tror han dummet seg ut og prøvde å legge skylden på andre, sa han.

30-åringen nekter straffskyld for ranet, mens 26-åringen erkjenner medvirkning.