KRISTIANSAND: — Vi ønsker å gi byens borgere en hyggelig sangopplevelse på Lasaretthøyden på Odderøya, et historisk sted og et sted de ellers bare ser fra byen, opplyser Leif Andreas Thortveit, fungerende laugsoldermann i HKH Kronprindsregent Frederiks Laug af 1788. Altså han som under navnet Fredrik VI regjerte i både Norge og Danmark da vi fikk grunnloven i 1814. Dette handler altså om 7. juni, som det gjorde da kongefamilien rømte til England i 1940 og vendte hjem igjen på samme dato fem år senere.

Men datoen er valgt av flere grunner.

Den ene, unionsoppløsningen fra Sverige i 1905, innebærer at kanonene på festplassen vil drønne 21 ganger denne dagen og at flagget vil pryde festen senere på kvelden.

Ingen miss

Den andre grunnen er datoens lokalhistoriske forankring som festdag i Kristiansand. I årene 1926 til 1969 arrangerte byens presselag 7. junifester i Tresse, som det fortsatt går frasagn om. Opp mot 10.000 mennesker kunne være tilstede for å høre kjente foredragsholdere og sjekke hvem som ble kåret til årets kristiansandsprinsesse.

— Én ting av gangen. I år blir det i alle fall ingen missekåring. Ingen svenske sanger heller, for den saks skyld. Nå skal vi hygge oss og vise Odderøya for befolkningen, sier Leif Andreas Thortveit, pensjonert oberstløytnant.

Pensjonert musikkaptein Jan Johansen er også med i festkomiteen. Han lover å hanke inn 15 av byens beste messingblåsere. Ett eller annet kor kommer også, pluss en kjent forsanger. Gerd og Gunnar Gundersen og Ellen Thorveit er de øvrige komitémedlemmene.

Noen store talere er så langt ikke hanket inn. Kan hende kommer ingen talere heller, som da Einar Gerhardsen var trekkplaster 7. juni 1968. Pluss kristiansandsprinsessen og hennes terner, selvsagt.

Mens du fortsatt fryser, kan du skrive på kalenderen at portene åpnes 7. juni klokka 19.00. Kaffe og kaker serveres.

Husk klappstol.