KRISTIANSAND: Reidun Westergren er leder av Lymfekreftforeningen i Norge, og har tidligere betegnet rehabiliteringstilbudet for pasienter som har overlevd kreft som «elendig». Hun mener at helsevesenet er altfor dårlig til å informere om det som finnes av tilbud for overlevende.

Solberg er enig i Reidun Westergrens kritikk av rehabiliteringstilbudet for kreftpasienter, og møtte henne etter at hovedtalen var holdt på Ernst Hotel.

— Jeg er opptatt av likemannsarbeid. Når man er syk er det viktig å kunne prate med andre som har vært syke, og for pårørende å kunne lære om sykdommen. Dette er noe det er vanskelig for en lege å formidle, for de tenker på andre ting, sa Solberg, som mente at kommunene må bli bedre til å informere om likemannsarbeidet.

Med likemannsarbeid refererer Høyre-lederen til et brukerstyrt tilbud som den profesjonsbaserte helsetjeneste ikke vil kunne tilby, gjerne i regi av foreninger.

— Legen vet ofte ikke om hvordan hele sykdomsforløpet er. Det er også viktig at pårørende tas hånd om, for mange pårørende føler seg helte alene og oversett, sa Westergren, før Solberg spurte om hva som kan hjelpe med å bøte på problemet.

— Det handler om å gi god informasjon, gjerne i pasientmappen på sykehuset. Der bør det ligge informasjon om likemannstilbud, og at det finnes muligheter. I dag er det masse muligheter og tilbud for mennesker som er rammet av kreft, men de vet ikke om dem, sa Westergren.