Det vanligste brannforløpet er at det blir ekstremt varmt på platetoppen ved tørrkoking. Foto: Silje Marie Hatlestad/Bergen brannvesen

— Halvparten av alle branner starter i elektriske produkter. Da er det enten feil på produktene, eller feil bruk av dem. Komfyren er den største synderen av dem, sier Tore B. Dalevoll, branningeniør i Kristiansandsregionen brann og redning IKS.

Han forteller at det er mange komfyrbranner i Kristiansandsregionen.

Få de siste nyhetene på Fædrelandsvennens Facebook-side!

Glemmer plater

Den nasjonale kampanjen «Alt vi kan mot brann» setter nå fokuset på komfyrbranner og eldre som en spesielt utsatt risikogruppe.

Brannvesenet rykker ofte ut til boliger hvor eldre mennesker har gått fra varme plater. Men alle bør være oppmerksomme på brannfaren med komfyren, ifølge Dalevoll.

Branningeniør Tore B. Dalevoll viser fram en komfyrvakt. Foto: Caroline Dalland

— Vi har for eksempel mange utrykninger på grunn av automatiske brannalarmer i studentboliger, hvor studenten har begynt å lage mat og glemt det, sier Kristin Pettersen, branninspektør i Kristiansandsregionen brann og redning IKS.

— Men konsekvensene kan ofte bli alvorligere der eldre er involvert, ofte fordi de ikke hører røykvarsleren eller klarer å slukke brannen selv, sier branninspektøren.

Les også:

Unge menn

— På dagtid er de eldre mer utsatt, men om natten er det flest unge menn som starter komfyrbranner, sier Dalevoll.

Komfyren kan bli en brannfelle på flere ulike måter. Tørrkoking og uforsvarlig matlaging er noe brannvesenet ser mye av. Men det er også en stor brannfare med mye rot rundt komfyren som kan velte over og antenne, mener Pettersen.

— Det vanligste brannforløpet er at det blir ekstremt varmt på platetoppen ved tørrkoking. Varmen kan slå opp i kjøkkenviften som gjerne er full av fett og olje som antennes. Da kan brannen lett spre seg i rommet, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for brann og redning i DSB.

— Eldre er overrepresentert når det kommer til tørrkoking på dagtid. De er en stor risikogruppe for brann, og i fjor hørte 80 % av de som omkom i brann til en risikogruppe, sier hun.

Andre risikogrupper er blant annet pleietrengende og personer med nedsatt funksjonsevne.

Les også:

Induksjon tryggere

Det finnes måter å forhindre brann i komfyren på. Induksjonstopp er blant annet tryggere enn de tradisjonelle støpejernsplatene fordi magnetismen ikke utgjør den store varmen, ifølge Dalevoll. Han mener også at idiotsikre systemer er det som fungerer best, at jo mer automatisk det er, jo sikrere er det.

Det vanligste brannforløpet er at det blir ekstremt varmt på platetoppen ved tørrkoking. Foto: Silje Marie Hatlestad/Bergen brannvesen

— Det aller viktigste, er tidlig varsling. Da er en røykvarsler avgjørende, men det kan også være lurt å installere en komfyrvakt, sier Rygh Pedersen.

Komfyrvakten har en sensor som reagerer på varme i komfyren, Den varsler for eksempel med en alarm, ved å kutte strømtilførselen, eller ved å slukke brannen. Det finnes flere ulike typer.

— I 2010 ble det et krav at alle nye, elektriske opplegg på kjøkken skal ha komfyrvakt. Det er jo en grunn til at påbudet er der, komfyrbranner er et stort problem, sier Kristin Pettersen.

Randi Førde Roll-Lund, leder av Kristiansand Eldreråd, har selv komfyrvakt og er bekymret for brann i komfyren.

— Jeg synes man bør være forsiktig med all ild og varme, men det er jo fort gjort å glemme å slå av komfyren, sier hun.

Les også: