KRISTIANSAND: Leder i Arbeiderpartiet i Kristiansand, Terje Næss, gikk i Fædrelandsvennen lørdag hardt ut mot Demokratenes representant Vidar Kleppe, etter at Kleppe lanserte en debatt om å gjøre uteligging uten polititillatelse ulovlig.

— Næss burde nok heller rette kritikken mot Oslo-politiet hvis han er uenig. Det er jo de som har kommet med forslaget. Til alt overmål er det jo hans eget parti som har justisministeren og dermed stor makt over politidirektøren og politiet, sier Utsogn til Fædrelandsvennen.

- Grumsete forslag

Vidar Kleppe lanserte fredag at han kom til å komme med en interpellasjon til bystyret, der han ber ordfører Arvid Grundekjøn sette i gang en prosess for å innføre samme politivedtekter i Kristiansand som Oslo-politiet har foreslått for hovedstaden. Da reagerte Terje Næss slik:

— Om igjen og om igjen drar Kleppe grumsete forslag og fordommer inn i bystyresalen og den politiske debatten. Han har holdt på i årevis, alt for ofte er det saker hvor han bevisst spiller på fordommer og på å øke frykt og skiller. Det er mangel på politisk lederskap, og det er farlig, sa Næss.

Må ta debatten

— Vi må tørre å ta debatten. Jeg vet ikke hva Terje Næss eller Eva Kvelland synes om forslaget, men jeg er ikke redd for å diskutere politiets ønsker og forslag. Hvis vi ikke har lov til å kommentere ordensmaktas ønsker, da er vi på ville veier, sier Tor Utsogn.Frp-leder Siv Jensen gikk lørdag ut og sa at hun støttet Oslo-politiets forslag om å forby soving utendørs. Utsogn vil ikke strekke seg like langt i Kristiansand - enn så lenge.

— Jeg ser politiets problem med at de ikke har mulighet til å gripe inn mot tigging. Så lenge det ikke er et politisk flertall for å forby tigging, så må vi se på andre muligheter for å få løst tiggerproblematikken, sier Utsogn.

- Forslaget må bearbeides

— Slik forslaget ligger fra Oslo-politiet nå, er det uaktuelt å vedta det. Også teksten i Kleppes interpellasjon må bearbeides og endres noe, slik at vi ikke får uønskede virkninger, sier Frp-gruppelederen.

Han sier at forslaget ikke kan ramme russen, friluftsfolk på skogstur eller familier på telttur i skogkanten uten å ha bedt om politiets tillatelse.

— For min del må jeg se nærmere på forslaget og vurdere det nøye. Dette er en debatt som også kommer til å komme i flere andre norske byer fremover, sier Utsogn.