ØVD LENGE: Fingrene tilhører en professor i komposisjon. Foto: Sondre Steen Holvik
PAUSE: Kaffe, te og ikke hjemmebakt sjokoladekake på menyen. Foto: Sondre Steen Holvik
ALENE: Fravær gjorde at Beate Boge (t.h. blant damene) ble ensom som andresopran. Hun er omgitt av førstesopranene Einy Rochlenge Bortheim (f.v.), Christina Rasmussen og Marianne Østensen, samt bassene Øyvind Berglihn, Odd Vidar Pedersen og Dagfinn R. Andersen. Foto: Sondre Steen Holvik
TAR IMOT FLERE: Søm vokalensemble sprang i 2005 ut av Søm kirkekor. Foto: Sondre Steen Holvik
DIRIGENTEN: Konrad Øhrn har dirigert kor i 22 år. Foto: Sondre Steen Holvik
SOSIALT: Marianne Østensen, Kristine Akselsen, Ingun Håland og Mathias Tvedten erfarer at kor er mer enn musikk. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: Onsdag kveld var det Søm vokalensemble (SVOK) som trente på å bli enda bedre enn onsdagen før.

Fire sopraner, fire alter, fem tenorer og tre basser var besetningen denne kvelden.

— Dette må være rekord i frafall. Åtte er borte, blant dem fire sopraner. Stakkars Beate er jo alene på andresopran, beklaget dirigenten, Konrad Øhrn, som også måtte akkompagnere. Korets to musikere var blant de frafalne denne kvelden.

Det er visst sånn er, i hvilke kor som helst, at noen har brukket beinet, noen hoster og noen må jobbe.

Onsdag var det, som alle andre korkvelder, Kristine Akselsen som besørget pausebevertning. På menyen sto kjøpesjokoladekake, tre kanner te og en kanne kaffe.

Blå resept

Korøvelser er angivelig mer enn oppvarming og terping på vei mot samklang, det er også et sosialt liv mange gir mye for å oppleve.

Som Inga Rostløkken. Altsangeren er den som reiser aller lengst for å synge i kirken på Søm. Helt fra Bråvannstoppen ytterst i Vågsbygd reiser hun. Med buss. Som må byttes i byen. Og før hun er hjemme, har hun gått to kilometer fra nærmeste busstopp.

— Jeg gjør det for å oppleve sangklangen i kirkerommet med byens beste akustikk, forklarte hun.

— Korsang burde være på blå resept. Du kan være utslitt når du kommer, men er høy når du går, sa bassen Dagfinn R. Andersen.

Så løftet Konrad Øhrn dirigentstokken han ikke hadde, og ledet koristene inn i oppvarming. Noen pusteøvelser og diverse stemmesprang senere, sa han seg fornøyd, han som har dirigert i 22 år, som til daglig er professor i komposisjon ved UiA, og som dirigerer SVOK på dugnad.

Utenat

Så sa han at denne kvelden skulle programmet for 3. februar øves inn. Et spesielt repertoar, for et kor som vanligvis synger verker av Bach, Brahms, Britten og Durufle og ham selv.

— I kveld må vi lære oss noen lette og glade sanger. For neste søndag er barn og konfirmanter spesielt invitert.

Så lærte de seg sangene, koristene som må kunne lese noter for å synge i SVOK.

Kravet er at alt må synges utenat til neste øvelse.

Om dirigenten er diktatorisk?

— Bare når det gjelder valg av sanger, ifølge ham selv.

— Han er suveren, sa tenor Per Magne Stallemo.