Onsdag 18. februar ble bussen han kjørte stoppet av politiet ved Løehei-tunnelen i Lillesand. Flere av de rundt 30 passasjerene om bord hadde da reagert på vinglete kjøring og kontaktet politiet.

Blodprøven som ble tatt av mannen senere samme kveld viste at han hadde 2,3 i promille. Sjåføren har forklart at han kjøpte to halvflasker med vodka på Vinmonopolet i Kristiansand og at han drakk rundt to desiliter av vodkaen ved Vestre kiosk på rutebilstasjonen. Etter avreise fra Kristiansand skal han ha drukket litt vodka som han helte i kaffekoppen sin.

Ble ikke trodd

61-åringen møtte ikke da saken gikk for retten i Kristiansand, men forklarte seg om hendelsen over telefon. Bussjåføren har forklart at han drakk alkohol i politibilen etter at han ble pågrepet og på toalettet på legevakten hvor han ble fremstilt for blodprøve.

Mannens forklaring på den høye promillen ble avvist av Kristiansand tingrett, som viser til at 61-åringen ble holdt under oppsikt fra han ble pågrepet til han avla blodprøve. Retten ser derfor helt bort fra at han kan ha drukket etter at han ble pågrepet.

Får ikke kjøre buss

Tingretten legger også til grunn at mannen var beruset før han ankom Kristiansand, på bakgrunn av forklaringene til to vitner som så bussen kjøre vinglete vest for Mandal. Bussjåføren hadde tidligere på dagen kjørt fra Stavanger og skulle videre til Oslo etter en pause i Kristiansand.

Retten kom fram til 61-åringen kan idømmes 36 dagers betinget fengsel, så lenge han gjennomfører et program mot ruspåvirket kjøring i regi av Kriminalomsorg i Frihet. Han må også ut med 25.000 kroner i bot. I tillegg ilegges han kjøreforbud i Norge i to og et halvt år og får ikke drive yrkestransport mot vederlag i tre år.

Straffen er noe mildere enn aktors påstand, som lød på 45 dagers betinget fengsel mot at 61-åringen gjennomfører promilleprogram.

I målgruppen for rusprogram

— Tiltalte i denne saken var i målgruppen for en slik straff. Lovgiver har sagt at promilleprogram er en hensiktsmessig straff for personer som har et problematisk forhold til bilkjøring og rus. Det gjelder også i tilfeller med høy promille. Påtalemyndighetens påstand ble bygget på gjeldende rettspraksis, sier politiadvokat Folke Åmlid.

Det er foreløpig uklart om dommen ankes av noen av partene.

— Jeg har ikke diskutert saken med min klient ennå, sier 61-åringens forsvarer, advokat Hanne Eva Müller.