Smittevernekspert Preben Aavitsland synes ikke media har vært hysteriske i sin dekning av Ebola-epidemien, og synes fokus har vært for sterkt mot flyplassberedskapen i Norge. Foto: Steinar Vindsland
Smittevernlege Dagfinn Haarr peker på at det er flere måter å komme seg til Norge på, enn fly: Ferje, bil og tog. Foto: Jon Anders Skau
Fram mot jul vil flere titusener være smittet av ebola i Vest-Afrika. Foto: Røde Kors

— Sannsynligheten for at man skal oppdage et smittet menneske på den korte tiden det tar å fly fra Frankfurt eller Amsterdam til Kristiansand er veldig liten. Inkubasjonstiden er 12 dager, så det er mest sannsynlig at sykdommen bryter ut lenge etter at pasienten har gått av flyet, sier smittevernekspert Preben Aavitsland.

EU-kommisjonen

Gjennom firmaet Epidemi i Kristiansand driver han forskning og rådgivning om epidemier og beredskap blant annet for Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Nasjonalt folkehelseinstituttet, fylkesmenn, kommuner, ECDC og EU-kommisjonen.

Og han får støtte fra smittevernlege Dagfinn Haarr som er sjef for Ebola-beredskapen i Kristiansand kommune.

— Det er jeg helt enig i. Vi har beredskapsplaner for flyplassene som ser fine ut på papiret, men som vi trolig aldri vil få bruk for, sier Haarr.

Begge trekker fram det faktum at det er flere måter å komme seg til Norge i tillegg til fly; bil, tog og ferje.

Risikoen

Aavitsland sier at selv om risikoen for smitte til Norge er relativt liten per i dag, øker risikoen dag for dag som det ikke er kontroll på situasjonen i Sierra Leona, Liberia eller Guinea.

— Dette ser jeg mørkt på. Utviklingen er slik at hver smittet smitter to nye, og to nye smitter fire nye, så dette bare øker, sier Aavitsland.

Han regner prognosene om at titusener vil være smittet rundt juletider for å være troverdige. Denne uken har antall ebola-dødsfall passert 4.500 i Vest-Afrika, mens antall smittetilfeller vil passere 9.000. ## Mørketall

— Trolig er det mørketall her, for i Liberia har de mistet oversikten, sier Aavitsland.

Ifølge Nuttall vil viruset etter alt å dømme dukke opp i flere land, og WHO vil spesielt skjerpe innsatsen for å hindre at viruset sprer seg til Guinea Bissau, Senegal, Mali og Elfenbenskysten, som alle grenser til de tre ebola-rammede landene.

- Men om man som frisk person havner på samme fly som en smittet, hvor stor er smitterisikoen?

— Den smittede må spy på deg, eller hoste dråper inn i ansiktet ditt, for at du skal bli smittet. Dette er dråpesmitte, utveksling av kroppsvesker, sier Haarr.

Treigt hjelpearbeid

Aavitsland er bekymret for hvor treigt hjelpearbeidet går. Både i Norge og andre vestlige land, er det lovet mye. men gjort lite, mener han.

- Synes du medias dekning av ebola har vært hysterisk?

— Nei, dette er en svært alvorlig situasjon, langt mer alvorlig enn svineinfluensaen og fugleinfluensaen. Her er dødeligheten for de smittede på 70 prosent. Hver gang media omtaler saken, spres informasjon. Det er bra, sier Aavitsland.

Rundt 2000 personer i Norge har tilknytning til de ebola-rammede landene. Verken Aavitsland eller Haarr er kjent med om disse får noen spesiell informasjon eller blir kontaktet av myndighetene med advarsel mot å reise til hjemlandene.

— Jeg tror de følger med i media, og holder seg unna som vanlige fornuftige mennesker, sier Haarr.

- Hva om noen reiser ned for å hjelpe, og så kommer hjem igjen?

— Da tror jeg de melder fra til Norske helsemyndigheter, sier Haarr.