Natt til søndag sto flammene opp av uthuset i Furulien 23 på Eidsvågsneset i Bergen. Politi og flere brannbiler rykket ut, og slokket brannen. Allerede samme natt regnet politiet saken som oppklart, skriver bt.no.

Det gamle uthuset. Dette er et bilde Resat og Anneli Aras sendte Bergen kommune i et forsøk på å få kommunens hjelp til å fjerne bygget. Foto: Privat

Resat Aras i Furulien 21 sto og ventet. Han fortalte det som det var:— Jeg tente på. Jeg vet det var galt, og jeg tar den straffen jeg får. Men jeg hadde prøvd alt som står i min makt for å få ryddet opp og få fjernet det farlige skuret. Ingen ting nyttet, sier Aras.

— Det er en kriminell handling å tenne på naboens uthus?

— Ja, jeg burde ikke gjort det. Jeg har aldri før hatt noe med politiet å gjøre, før i natt, og jeg har bodd i Norge i 17 år. Det var en impulshandling, men det var resultat av desperasjon etter at ingenting annet førte frem. Jeg stanget hode mot veggen, sier Resat Aras til bt.no.

Les også:

En påkjenning

I ni år har han og konen Anneli Aras eid huset i Furulien. De siste tre årene har de forsøkt å få naboen til enten til å fjerne skuret eller bygge nytt. De mener det ikke bare stygt og skjemmende, men også farlig for både voksne og barn.

Jeg tente på. Jeg vet det var galt, og jeg tar den straffen jeg får. Men jeg hadde prøvd alt som står i min makt for å få ryddet opp og få fjernet det farlige skuret.

Uthuset sto helt på grensen mellom naboene. Det var det første man så når man går inn i hagen. Fra terrassen med stoler og bord ved inngangsdøren var det utsikt rett mot uthuset.

— Vi er opptatt av estetikk, og har brukt mye ressurser på å bygge opp hagen og rehabilitere huset. Vi vil gjerne ha det pent rundt oss. Det ble en påkjenning å se skuret. Det var i så elendig forfatning at både tak og planker falt ned i hagen vår, sier Resat Aras.

E-poster til kommunen

Ekteparet legger også frem flere e-poster de har sendt til Bergen kommune de siste tre årene:

«Vi forventer handling fra dere innen kort tid, da vår tålmodighet er på bristepunktet! Hvem er neste klageinstans om dere ikke gjør jobben deres?» heter det i en e-post fra juli 2013. Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

I mai i år skriver de på ny:

«Me har vore i kontakt med dykk fleire gonger i løpet av dei siste 2 år ang. falleferdig hageskur som nabo i Furulien 23 har på grensa til vår eigendom. Hageskuret er falleferdig/farleg for born som går forbi, kvar haust/vinter løsnar delar og hamnar i vår hage. (.....) Me ønskjer ikkje noko stor konflikt korkje med nabo eller med dykk i kommunen, men vårt tålmod er snart brukt opp. Me har prøvd å gjere det rette (dvs. snakke med nabo, ta kontakt med kommunen), men så langt utan resultat. Me er fortvila og etterkvart litt sinte over situasjonen.»

- Jeg var desperat

19. juni i år sendes ny mail:

- Jeg burde ikke ha gjort det, sier Reset Aras om naboens nedbrente uthus. Foto: Odd Mehus

«Me har ved fleire høve vore i kontakt med nabo, samt dykkar kontor ang. skjemmande, falleferdig og farleg skur i grenseskillet mellom Furulien 21 og 23. Ingenting ser ut til å skje! Dersom ingenting skjer i løpet av kort tid, vil me vurdere å kontakte advokat i saka.»

Natt til lørdag rant det over for Resat Aras.

— Jeg var desperat, sier han.

Les også:

Naboen er skremt

Nabo Ronny Nøttveit Aamodt opplever det som skremmende at Resat Aras har brent uthuset.

— Nå har politiet opprettet sak, og det som nå skjer blir hans problem. Jeg har lite lyst å kommentere saken mer.

Nå har politiet opprettet sak, og det som nå skjer blir hans problem.

— Naboen sier han i årevis har forsøkt å få huset revet eller sikret uthuset uten å ha nådd frem hos deg. Kunne du ha bidratt mer til en løsning før han brente det ned?

— Mitt problem er at naboen har opprettet en sak på uthuset i Bergen kommune. Om jeg river uthuset, ville jeg ikke fått tillatelse til å bygge nytt på samme sted. Jeg har derfor sikret huset og gjort noen reparasjoner underveis for å holde det ved like. Men nå er det jo brent ned, så nå vet ikke hva som skjer med huset, sier Aamodt.

Avventer straffeutmåling

Politiadvokat Janne Heltne sier politiet regner saken som oppklart etter at den mistenkte har erkjent alt.

— Hvilke straffereaksjon kan Resat Aras vente seg?

— Det er for tidlig å si, sier Heltne.

Byggesakssjef i Bergen kommune, Petter Wiberg, sier han aldri har hørt om en lignende sak.

— Det er begrenset hva jeg kan si nå, men når vi får slike henvendelser er det naturlig på be tilsynsseksjonen sjekke ut forholdene rundt bygget, og eventuelt komme med reaksjoner.

— Er det vanskelig for en nabo å nå frem med klager mot en annen nabo?

— Det kommer helt an på situasjonen og saken.

Byråd for byutvikling, Henning Warloe (H), sier at et stygt hus på tomten ikke er nok for å vinne en klagesak.

— Kommunen kan først og fremst gripe inn når det er akuttsituasjoner og liv og helse står på spill. Men det er leit om vedkommende ikke har fått denne tilbakemeldingen fra kommunen, sier Warloe.

- Be heller politikerne om hjelp

— Det skal ikke være nødvendig at en innbygger klager til kommunen i tre år uten å få et skikkelig svar.

Det sier leder i Komite for miljø og byutvikling i Bergen kommune, Asle Steiestøl Wingsternes (H). Han forsvarer på ingen måte nedbrenningen av uthuset, men er bekymret over at ekteparet Resat og Anneli Aras synes de ikke har fått et skikkelig svar fra kommunen.

— Min oppfordring til de som opplever dette, er at de kontakter oss politikere direkte. Vi har muligheten til å fremme saken overfor administrasjonen i kommunen, be om at saken blir tatt opp til behandling, oppfordre om befaring eller at det gjøres andre tiltak for å komme videre i saken. Jeg ønsker ikke en kommune der innbyggeren føler at de ikke blir hørt med sine saker, sier Wingsternes.