– Vi er klar på at den økte bruken av oljepenger også skal føre til lavere skatter og avgifter, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun i Stortinget onsdag redegjorde for regjeringens hovedprioriteringer i forslaget til statsbudsjett.

Regjeringen foreslår å bruke 25 milliarder oljekroner mer neste år enn i år, og øker den totale innsprøytingen av oljepenger i budsjettet til 194 milliarder kroner.

Totalt foreslår regjeringen skattelettelser på 9,1 milliarder kroner. I inneværende budsjett er det fra før vedtatt skattelettelser på 13 milliarder kroner – lettelser som Jensen framholder både kommer «vanlige folk og næringslivet» til gode.

– Et lavere skattenivå og et skattesystem som fremmer bedre ressursutnyttelse, er det fremste tiltaket for å fremme omstilling, verdiskaping og arbeidsplasser i næringslivet, sa Jensen.

Den største og viktigste skattelettelsen er å redusere selskapsskatten fra 27 til 25 prosent. Inntektsskatten følger selskapsskatten, og reduseres like mye.

– Regjeringens forslag til skatteopplegg er første steg i en større reform av skattesystemet, som vi presenterer samtidig med dette budsjettet. Målet med skattereformen er å gjøre økonomien vår vekstkraftig, sa Jensen.