For første gang etableres bildeling i et boligprosjekt i Kristiansand.

— Bilpool er vanlig i storbyer over hele Europa der det skjer fortetting og urbanisering. Dette er et innspill i debatten om parkering og trafikk i Kristiansand sentrum, mener salgs- og markedsansvarlig Kirsten Vik i HSH Utvikling AS.

I 2013 kjøpte entreprenøren det tidligere hospitalet av Kristiansand kommune for 35,5 millioner kroner.

Innflytting i St. Josephs blir på nyåret. Her fra en visningsleilighet. Foto: Vegard Damsgaard

Beboerne flytter inn i første kvartal neste år.

— Selger bilen min

I fellesutgiftene er det bakt inn 120 kroner i måneden til de to bilene, som står parkert ved Sjøhuset et par kvartaler unna. Beboerne faktureres i tillegg for hver gang de bruker bilen.

Hvis det viser seg at behovet er annerledes enn antatt, reguleres antall biler i poolen.

- Jeg kommer til å selge bilen og satse på sykkel når jeg flytter inn til byen. Ettersom jeg bor såpass sentralt, blir behovet minimalt. Og så slipper jeg å bekymre meg for verkstedregningen eller hvor jeg skal lagre vinderdekkene, sier Cecilie Simonstad Berg, som flytter inn på 35 kvadratmeter i murbyggets fjerde etasje.

24-åringen kommer til å booke bilen når hun skal besøke foreldrene i Bygland eller shoppe i Sørlandsparken.

— Det blir en ny måte å eie bil på, som er positivt både for lommeboka og miljøet, mener Kirsten Vik.

Ved St. Joseph er det ingen bilparkering, men flust av sykkelparkering. Beboerne deler også på sykkelverksted, takterrasser, bakgård, trenings- og aktivitetsrom.

- Må tvinges fram

Fædrelandsvennen har tidligere omtalt Kasernen: Nesten alle 60 leiligheter er solgt, men ingen blar opp for parkeringsplass i kjelleren.

Teknisk direktør Ragnar Evensen i Kristiansand kommune mener St. Joseph kan være et eksempel til etterfølgelse.

Hektisk byggeaktivitet i bakgården, med det tidligere søsterhjemmet til høyre. Foto: Vegard Damsgaard

— Det har vært vanlig å grave kjellere eller fylle bakgårder, men det er ikke sikkert behovet for parkering er så stort alle steder. Man kan også se for seg at gateparkering - for eksempel i murbyen - blir omgjort til bosoneparkering, der bilene står mest stille og det blir mindre kjøring inn og ut, påpeker Evensen. Hertz Bilpool har mer enn 100 biler fordelt på 45 steder i Norge, inkludert Kristiansand. De regner at en bil på deling erstatter mellom ni og 13 privateide biler.

Også Bilkollektivet, med 3700 medlemmer på landsbasis, tilbyr bildeling i Kristiansand.

Denne tenkingen er interessant alle steder vi driver fortetting.

— Denne tenkingen er interessant alle steder vi driver fortetting, så sant det ligger nærme sentrum eller bussmetroen. Vi må ha litt pisk for å få det til, og i reguleringsbestemmelsene bør vi tvinge fram slike løsninger ved å begrense antall parkeringsplasser, sier Hans Petter Horve, påtroppende medlem av formannskapet for Miljøpartiet De Grønne.

Foreløpig er 34 av 53 enheter solgt i St. Joseph, og komplekset vil trolig ende opp med totalt 75-80 beboere. Kjøperne er foreløpig i alderen 23 til 60 år, mens snittalderen ligger i nedre sjikt.