Det slår Kristiansand kommune fast i en gjennomgang av sine tilbud.

Nå foreslår kommunens administrasjon at Kristiansand kommune fortsetter med å tilby både nødovernatting om vinteren og sanitærbrakke.

— Vi mener dette i hvert fall ikke har ført til at antall tiggere har blitt høyere. I stedet har det gitt tiggerne et mer verdig liv, sier fungerende kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

Ifølge evalueringen kommunen har gjort, har det vært få naboklager og lite konflikter etter at tiggerne i vinter fikk overnatte på Kongens gate skole.

Det har derimot ført til at det har vært lettere å komme i kontakt med tiggerne, og noen har engasjert seg lokalt i menigheter.

Liker seg

Overnattingstilbudet er nå stengt for vinteren, og tiggerne bor i sommer under broa på Vesterveien.

— Det var veldig bra å få bo inne i vinter. Vi fikk sove, og vi fikk vasket klærne våre, sier Mihaela Margel som vi møter før de rumenske tiggeren skal inn til sentrum for å tigge og selge klær de har strikket.

De som vil snakke med Fædrelandsvennen, forteller at de liker seg i byen.

— Nordmenn er veldig hyggelige, og vi vil gjerne ha jobb når vi er her. Vi har familie hjemme i Romania som vi må ha penger til, sier Maria Filipina Miclescu.

Kritisk

Overnatting og sanitærbrakke til tiggerne har ført til heftig debatt i Kristiansand. Både Frp og Høyre har advart mot at dette vil føre til at byen tiltrekker seg flere tiggere.

— Det var ingen som visste hva som ville bli konsekvensen da dette ble bestemt, men faren var der. I perioder har det også vært flere tiggere enn vanlig, sier Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre.

Han legger til at han fortsatt mener det er tvilsomt å bruke penger på tiggerne her, når Norge overfører store midler til Romania. Han advarer også mot en situasjon der andre kommuner innfører forbud mens Kristiansand lar være.

— Men viser ikke denne evalueringen uansett at tilbudet har fungert bedre enn dere advarte mot?

— Til det vil jeg si tja. Både jeg og andre har fått telefoner fra personer i området som kommunen ikke har fått. Folk er redde for å stå fram i frykt for å bli stigmatisert, sier Lund.

Lund sier de nå skal diskutere saken i gruppa før Høyre bestemmer seg for om også de vil støtte forslaget om å fortsette å tilby overnatting.

Helårstilbud

I sommerhalvåret bor tiggerne fortsatt under broa på Vesterveien Frelsesarmeens Karin Klingsheim har tatt opp om det ikke er på tide med brakker der tiggerne kan bo hele året.

— Jeg har tatt det opp i forbindelse med kommunens evaluering, men det er ikke noe vi har diskutert i Frelsesarmeen, sier hun.

Så langt vil heller ikke Dag Vige (V) gå. Det var han som i formannskapet i fjor foreslo å tilby overnatting for tiggerne.

— De som tigger i Kristiansand, er her på midlertidig opphold og har ofte familie og barn et annet sted. Skal vi bruke mer energi på å bistå dem, må det skje i samarbeid med den enkelte tigger, slik at de kan få et godt tilbud hjemme.

Marin Zolta er på vei fra sitt tilholdssted under broa på Vesterveien og inn til sentrum for å tigge og selge strikket tøy. Tiggerne har lyst å jobbe i Norge for å sende pengene hjem. I bakgrunnen: Maria Filipina Miclescu og Victoria Zolta. Foto: Reidar Kollstad