— Fylkesmannen har konkludert med at kommunen ikke i tilstrekkelig grad har redegjort for hjelpe- og tjenestebehovet for hver enkelt av brødrene. Det er akkurat det vi har hevdet hele tiden, sier advokat Alf Ånund Breive, som er verge for brødrenes Gløbstad.

Søgne kommune har fått en frist på tre uker til å fatte et nytt vedtak.

Fratatt 400.000 kroner

Brødrene har fram til nå bodd sammen i barndomshjemmet deres på Kjelland i Søgne. Her får de nødvendig hjelp og oppfølging gjennom en BPA-ordning (brukerstyrt personlig assistanse).

Hjelpetiltakene er organisert og formidlet gjennom Mikkelsberghagen AS, som søsteren Gudrun Gløbstad Alonso har opprettet for at brødrene skal bli boende i kjente og trygge omgivelser i barndomshjemmet.

Da kommunen tok bort et årlig ekstratilskudd på 400.000 kroner, har søsteren fryktet at brødrene ikke lenger kunne bo sammen i barndomshjemmet.

Teknisk konkurs

— Kommunen har etter min mening gjort et slett arbeid. Jeg er veldig glad, men ikke overrasket over at fylkesmannen opphevet vedtaket, sier Gudrun Gløbstad Alonso.

I fjor fikk Mikkelsberghagen AS et negativt driftsresultat på 11.000 kroner, mens underskuddet i 2013 var på 130.000. All aksjekapital er tapt.

— Selskapet er teknisk konkurs, og vi er avhengig av kommunal garanti for å kunne fortsette. Eneste alternativ nå er å forhandle med de 12 ansatte (drøye 5 årsverk, red. anm.) om å utsette utbetaling av feriepenger, sier Gudrun Gløbstad Alonso.

Ber om møte

— Sammen med Gudrun Gløbstad Alonso har jeg bedt om et møte med kommunen for å gjennomgå saken på nytt. Jeg håper kommunen nå gjør en helt ny vurdering av brødrenes behov, sier Alf Ånund Breive.

Søsteren understreker at situasjonen er dramatisk, og at det fortsatt er en mulighet for at de må avvikle tilbudet BPA-tilbudet. Hun sier kommunen ikke har gitt noe klart svar på hva slags tilbud de da vil stille opp med.

Kommunen overrasket

Kommunalsjef Gustav Skretting sier det var nytt for kommunen at det stilles krav om en så detaljert vurdering av hjelpebehovet for hver enkelt, men at det nå vil bli gjort. Kommunen vil også vurdere hvordan den stiller seg til henvendelsen fra Mikkelsberghagen AS om behovet for garanti for videre drift.