Skolegangen på KKG er over for Martin Tat, og nye utfordringer venter på NTNU.

— Hardt arbeid og gode rutiner har vært avgjørende for karakterene, sier Martin Tat.18-åringen ble nettopp uteksaminert fra IB-linjen (International Baccalaureate) på Kristiansand katedralskole Gimle (KKG). IB-linjen følger et internasjonalt studieløp, der eksamen blir vurdert av sensorer fra flere land, og all undervisning utenom norskfaget foregår på engelsk.

Ekstra høyt nivå

— Nivået er høyere på IB-linjen enn på vanlig studiespesialiserende. Man kan få opptil sju som karakter, og elevene er gjennom flere eksamener i totalt seks fag. Martin har fått totalt 43 poeng av 45 mulige. Den øverste scoren er det kun rundt hundre elever i verden som oppnår hvert år, sier koordinator for IB-linjen ved KKG, Vibeke Lauritsen.Hun er svært imponert over sin elev, som ikke synes det er vanskelig å holde motivasjonen oppe.

— Jeg har stor interesse for realfag, og blir motivert til å jobbe hardt når jeg finner ut nye ting, sier Tat.

Vil forske på kjernekraft

Til høsten tar han fatt på sivilingeniørstudie i fysikk og matematikk ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim. Siden vil han vurdere å ta en doktorgrad i utlandet.

— Aller mest ønsker jeg å drive med forskning på kjernekraft, sier den kommende studenten.

I juli drar han til Vietnam for å konkurrere i kjemi-OL, der han skal kjempe mot 300 andre unge kjemikere.

— Jeg håper på medalje, sier Tat.

Flere elever i Tat's klasse har gjort det særdeles skarpt på sine eksamener. Tat sin poengsum tilsvarer et karaktersnitt på 6 etter norsk standard, før tilleggspoeng for realfag blir lagt til. Tobias Skjelbred og Peter Wang Hjemdal har fått et karaktersnitt tilsvarende 5,93, og Mina Bohne fikk 5,86 i snitt.