Rutene er nå dekket til med treplater. Foto: Politiet

— Vi fikk melding fra Vigvoll skole om betydelige skader, og la ut en melding på Facebook hvor vi ba om tips i saken, sier etterforsker Anders Flottorp ved Randesund politistasjon.

Meldingen ble lagt ut 31. juli, og 7. august ble det lagt ut enda en melding om at gjerningspersonene var blitt identifisert.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Erkjente forholdet

— Vi fikk inn tips om konkrete navn, som vi fulgte opp. Det ble tatt kontakt med foreldre og to av personene som har vært med på dette, som har erkjent at de var med på ruteknusingen, sier Flottorp.

Rektor Sverre Bjotveit ble overrasket over hærverket.

— Nå har vi hatt det stille hos oss i mange år, så jeg ble overrasket og skuffet da det skjedde. Slikt er jo ikke ukjent, men det er lenge siden vi har hatt så mye ødeleggelser. Det er supert at politiet har gjort en god og rask jobb, og at lokalmiljøet tar ansvar og informerer politiet, sier han.

Må erstatte vinduene

Ifølge politiet vil personene bli stilt erstatningsansvarlig og må også regne med å utføre arbeid for skolens vaktmester.

— Det er snakk om seks-syv vinduer, så det blir fort noen tusenlapper. Det er ønskelig å få disse byttet ut raskt, slik at alt er klart til skolestart. Dette er spesiallagde vinduer, så de må bestilles, sier rektor Bjotveit.

Foreløpig er rutene dekket av treplater. I løpet av sommeren har Vigvoll skole også blitt utsatt for tagging og tilgrisning. Dette knyttes ikke til personene som har erkjent ruteknusingen.

— Ting tyder på at ungdommer har kost seg i sommervarmen. Det har blitt tagget på skolen, og to sofagrupper under et halvtak på skolens uteområde har blitt forsøplet. Dette skjedde i ferien, så vaktmesteren har allerede ryddet opp, sier Bjotveit.

- Er det elever ved din skole som har knust rutene?

— Det ønsker jeg ikke å svare på, sier rektoren.

Mindreårige

Personene som har erkjent forholdet er under 18 år.

— Dette er unge personer, og derfor vil ikke politiet straffeforfølge dem videre. De må betale erstatning til skolen, og vi har også hatt dem inne til bekymringssamtale. Det virker som om dette er pøbelstreker som har gått litt for langt, og det har vært tre hendelser hvor ruter har blitt knust. Det er også snakk om en tredje person som vi ikke har vært i kontakt med, men vi har en dialog med moren til vedkommende. Nå blir det opp til skolen å avgjøre hva slags straff personene får. Vi vet at de har vært i kontakt med rektor og beklaget det de har gjort, sier Flottorp.

Satser på Facebook

Politistasjonen i Randesund bruker Facebooksiden sin til å informere publikum om alt fra stjålne båter til skoleaksjoner, og de får også inn meldinger om stjålne sykler og mistenkelige biler. Tipsing via Facebook vil Randesund politistasjon satse videre på.

— Dette er noe vi kan gjøre når vi står fast, og nå var vi heldige og fikk inn tips om navngitte personer på denne måten. Vi vil oppfordre publikum til å fortsette å tipse oss om saker, gjerne via Facebook, sier Flottorp.