Hans Otto Lund regner det som sannsynlig at Renate Hægeland får en motkandidat på andreplassen på Høyres liste. Han er selv villig til å fremme Mette Roth, hvis hun er villig til å stille. Den som får andreplassen er en sannsynlig etterkommer til Hans Otto Lund som gruppeleder. Her fra pressekonferansen da Renate Hægeland ble presentert. Foto: Kjartan Bjelland
Wenche Tronstad regner med å bli valgt inn i bystyret selv om hun ikke er blant dem nominasjonskomiteen ønsker på de ti øverste plassene. Foto: Klækken, Birgitte

Mette Roth er i dag leder i oppvekststyret og var i en periode aktuell som Høyres nye ordførerkandidat, men nominasjonskomiteen valgte Harald Furre.

I stedet for å sette Mette Roth på andreplass, ble hun plassert på femteplass i forslaget til Høyres liste. På andreplass står Renate Hægeland som også sitter i bystyret i dag. Med andreplass er hun favoritt til å få det viktige vervet som gruppeleder.

I deler av Høyre blir det regnet som en provokasjon at nominasjonskomiteen ikke satte Mette Roth høyere opp. Derfor kommer Mette Roth sannsynligvis til å bli fremmet som motkandidat så sant hun selv er interessert.

— Jeg regner det som sannsynlig at det skjer. Om ikke av meg, så av noen andre. Dette er bare et forslag til liste, så er det nominasjonsmøtet og valget som skal avgjøre, sier Hans Otto Lund, som er gruppeleder nå.

I tenkeboksen

Dermed kommer det an på om Mette Roth selv er villig til å ta opp kampen. Hun er ennå ikke klar til å gi et klart svar.

Hans Otto Lund regner det som sannsynlig at Renate Hægeland får en motkandidat på andreplassen på Høyres liste. Han er selv villig til å fremme Mette Roth, hvis hun er villig til å stille. Den som får andreplassen er en sannsynlig etterkommer til Hans Otto Lund som gruppeleder. Her fra pressekonferansen da Renate Hægeland ble presentert. Foto: Kjartan Bjelland
Wenche Tronstad regner med å bli valgt inn i bystyret selv om hun ikke er blant dem nominasjonskomiteen ønsker på de ti øverste plassene. Foto: Klækken, Birgitte

— Jeg er i tenkeboksen, sier Mette Roth.Hun mener nominasjonskomiteen har gjort en god jobb med listen og er ikke interessert i å utfordre Harald Furre som ordfører

Renate Hægeland kan derimot få en utfordrer.

— Jeg er åpen for at det kan skje. Samtidig synes jeg nominasjonskomiteen har gjort en grundig jobb og laget en liste som står seg, sier Renate Hægeland.

Hun mener at det er små ideologiske forskjeller mellom henne og Mette Roth.

Støtte

Fædrelandsvennen har snakket med flere av Høyres medlemmer, men det er få som nå vil si rett ut at det blir kampvotering.

— Jeg var en av dem som ønsket Mette Roth som ordførerkandidat. Men om hun er aktuell som gruppeleder, må hun nesten svare for selv, sier Harald Andersen, leder i Kristiansand Høyre.

— Hvem foretrekker du selv?

— Det vil jeg ikke svare på ennå, sier Andersen.

Støtte

Ordfører Arvid Grundekjøn sier han er svært fornøyd med valget av Harald Furre som ordførerkandidat. Men Roths plassering på femteplass er han mindre glad for.

— Jeg er overrasket over at hun ikke kom lenger oppe på listen, sier han.

— Kommer du selv til å foreslå endringer på listen?

— Nå er det litt tid fremover mot nominasjonsmøtet, så jeg vil ikke fraskrive meg retten til å ta opp ting. Men når det gjelder Harald Furre er han en veldig god ordførerkandidat, sier Grundekjøn.

Borgerlig samarbeid

Han trekker blant annet fram at Furre har sagt klart ifra om at han vil fortsette det borgerlige samarbeidet i Kristiansand og at han ikke ønsker et samarbeid med Arbeiderpartiet av den typen som var mellom 2007-2011. Da var Per Sigurd Sørensen ordfører og Mette Gundersen varaordfører.

— Det var jo litt folkelig snakk om at vi kunne komme tilbake til perioden med Sørensen og Gundersen, men det er ikke noe som tyder på det, og takk og pris for det. Da hadde nok flere vært urolige, sier Grundekjøn.

Det er bystyrets gruppe som selv velger gruppeleder, men den som får andreplassen ligger godt an til å få den jobben.

- Jeg er veldig skuffet

Seniorpolitiker Wenche Tronstad er skuffet over at nominasjonskomiteen ikke ville ha henne med blant de ti øverste på Høyres liste.

— Jeg er veldig skuffet over at jeg ikke er kommet med blant de ti øverste. Men dette er kun et forslag, og det er nominasjonsmøtet og ikke minst velgerne som skal avgjøre, sier Wenche Tronstad.

Seniorpolitikeren har vært med i bystyret siden 2003 og har blant annet vært nestleder i helse- og sosialstyret.

— Jeg hadde forventet at jeg var blant de ti første, men jeg har såpass stort nettverk at jeg regner med at jeg vil komme inn i bystyret likevel, sier Tronstad.

Wenche Tronstad tror nominasjonskomiteen har lagt vekt på å få med yngre mennesker på lista og at det ikke er snakk om at de ønsker en ny politisk linje.

Resultatet er uansett at det ikke er noen seniorer blant de ti toppkandidatene som nominasjonskomiteen presenterte tirsdag.

— Listen er veldig bra, men jeg savner en seniorpolitiker, sier Mette Roth som står på femteplass på listen.

Leder i nominasjonskomiteen, Per Sigurd Sørensen, svarer at det er mange hensyn de skal ta når listen settes opp. At det er seniorer med, er et av dem.

— Men vi har 14 plasser i bystyret, og det er bare ti vi har presentert til nå. Vi tenker på alle, selv om de ikke er blant de ti øverste, sier Sørensen.

Han sier også at det kan være vanskelig å rekruttere seniorpolitikere.