KRISTIANSAND: — Det hører ingen steds hjemme! Vi skal ikke bli styrt hele hverdagen med hva vi kan og ikke kan, sier Ole Svalland (55) i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Han reagerer sterkt på forslaget om å innføre røykeforbud i arbeidstiden for alle ansatte i kommunen.

— Om jeg står i grøftekanten på Søm, kan jeg ikke se hva som er galt i å ta meg en røyk. Jeg plager ingen med det hvis jeg er alene, sier Svalland, som har røykt siden han var 19 år gammel.

I forslaget som helse- og sosialsektoren har tatt initiativ til, heter det at verken pasienter/brukere/beboere eller kolleger skal utsettes for passiv røyking, verken i inne- eller utearealer, eller fra ansattes klær.

Det er allerede røykeforbud både på verkstedet hos ingeniørvesenet på Dalane, samt i alle kjøretøyer.— Hvis jeg skal ha en røyk, går jeg ut av hjullasteren, så den ikke skal lukte røyk for dem som skal overta maskinen etter meg. Og hvis jeg er på verkstedet, går jeg utenfor døra og røyker. Jeg kan ikke se at det sjenerer et menneske. Jeg synes folk skal slippe å gjemme sak bak busker og føle seg som halvkriminelle, sier Svalland, og forteller at fem av åtte kolleger i sone øst der han jobber, røyker.

Livskvalitet

— Det er en del av min hverdag å kose meg med en røyk, og så skal den plutselig tas fra meg. Det gir meg dårligere livskvalitet. Etter maten vil jeg ha en kaffe og en røyk, og det er er en lovlig vare i Norge, sier Svalland.

Han står utenfor verkstedet og røyker med elev Tom Rasmussen (17) og lærling Steffen Furuvald (26).

— Når en er vant til å røyke, er det ikke bare å stoppe, sier Rasmussen, og Furuvald kan ikke skjønne hvorfor han skal nektes å røyke hvis han ikke sjenerer andre.

— Og hvis hele arbeidsplassen drar på tur, eksempelvis til Danmark, hvem skal kontrollere det?

— Dette er galematias, spør du meg, sier Svalland, og mener at ansatte i helse- og sosialsektoren kan spise pastiller og bruke tyggegummi for å få bort røykeånde.

Lojale

På Bispegra omsorgssenter på Lund ble de foreslåtte retningslinjene for røyking innført i. januar i fjor. Før det røykte ansatte utenfor inngangen.

— Det har gått greit, og alle som skal røyke går bort fra sykehjemmets område. Det er blitt en vane, og ingen har surmulet om det. I starten skiftet folk fra arbeidstøy til privat tøy for å røyke, men det har de sluttet med, forteller Barbro Kjos og Anny Bolstad, som begge er administrativt ansatt.

LANGT UNNA: På broa over Prestebekken bak Bispegra omsorgssenter pleier Barbro Kjos (til v) og Anny Bolstad å røyke. De kommer til å slutte hvis arbeidsgiveren påbyr dem det. Foto: Tore André Baardsen

— Men noen ansatte følte at de ble forskjellsbehandlet, siden retningslinjene ikke praktiseres likt alle steder i kommunen. Derfor er vi ikke så nøye på å skjerpe inn bruken av privat tøy ved røyking, forklarer de to.Begge røyker en - to ganger daglig på broa over Prestebekken ca. 100 meter bak sykehjemmet.

— Men det blir kanskje også forbudt hvis de nye retningslinjene blir vedtatt, tror de.

Uansett, har de to tenkt å bøye seg for de nye reglene.

— Vi er veldig lojale mot arbeidsgiver. Når ting blir bestemt, skal det være slik. Alle trenger ikke være enige, men sånn er det. Og vi prøver å få andre med oss, sier de.

Forslaget skal behandles i kommunens hovedarbeidsmiljøutvalg i februar.