INGENTING SKJER: Forsamlingshuset Torheim ble solgt til private i 2005 og er nå overtatt av Per Otto Bakken. Kristiansand kommune har gitt rammetillatelse til å bygge det om til leilighetsbygg med ti leiligheter. Foreløpig har ingenting skjedd. Foto: Kjetil Reite
GODE MINNER: Kjell Helgesen fra Mosby har gode minner fra Torheim som en gang var et populært forsamlingshus. - Slik det framstår i dag, burde de revet hele greia, sier han. Foto: Kjetil Reite

KRISTIANSAND: — Vi som passerer her daglig, ser hvor ille forfatning dette bygget er i. Det er nesten så man blir forskrekket når man kommer nær det, sier Dagfinn Ullestad, leder i nærmiljøutvalget på Mosby.

Forsamlingshuset Torheim ble i 2005 solgt til det private eiendomsselskapet Otiumgården AS. Flere i bygda har hørt at bygget nå er solgt, men er ikke sikre på de nye eierforholdene.

— Det er i ferd med å bli en skamplett. I tillegg har du usikkerheten om hva dette skal brukes til og hvem som eier det, sier Ullestad.

- Bør rives

Torheim ble åpnet i 1954. Inge Augland fra Torridal Historielag var selv med å jobbe dugnad på bygget og husker åpningsfesten godt.

DÅRLIG INNTRYKK: Dagfinn Ullestad fra nærmiljøutvalget på Mosby (tv) mener Torheim skaper et dårlig inntrykk av Mosby. Han og Inge Augland fra Torridal Historielag mener leiligheter i det gamle forsamlingshuset ville vært bra for bygda. Foto: Fotobestilling FVN

— Det var en gedigen bygdefest i den tids stil. Det var veldig stas å få et eget forsamlingshus, sier Inge Augland.Han forteller at aktiviteten begynte å dabbe allerede etter at fjernsynet kom. I 2005 gav styret for forsamlingshuset opp og solgte bygget. Inge Augland synes det er trist at bygget bare forfaller.

— Det er fryktelig å se på. Jeg synes det er ille, sier Augland som mener det verste som kan skje med bygget er at forfallet fortsetter.

— Jeg vil mye heller at noen kom og fjernet det, sier han.

Dagfinn Ullestad er redd at Torheim vil fortsette å skjemme ut Mosby der det nå blir jobbet med en bydelsplan. Utvikling av sentrum vil være et kjernepunkt her.

— Det skaper et veldig shabby inntrykk av Mosby som vi ikke ønsker. Det vi trenger, er en fornyelse og at vi viser omverdenen at vi tar vare på bygda og nærområdet, sier Ullestad.

Ble solgt

Eiendomsselskapet som overtok Torheim i 2005, er eid av Kjetil Gran, Kjell Magnus Gran og Svein Karl Sekkingstad. De skal nå ha solgt Torheim til Per Otto Bakken. Han eier firmaet Ved & Brøyteservice og har en gård på Haugland i Hægeland.

Svein Karl Sekkingstad sier til Fædrelandsvennen at bygget er solgt, men at det ikke er endelig overført til den nye eieren.

— Hvorfor er det ikke gjort noe med eiendommen siden 2005?

— Jeg tror ikke jeg vil si noe om det. Jeg er ute av dette nå, sier Sekkingstad.

Per Otto Bakken bekrefter overfor Fædrelandsvennen at han har overtatt bygget, men vil ikke gå ut med detaljer.

Det foreligger imidlertid en rammetillatelse fra Kristiansand kommune på å bygge ti leiligheter i gamle Torheim. De har også gitt tillatelse til å rive deler av bygget.

Denne tillatelsen gjelder fram til 2015. ## Eget legat

Dagfinn Ullestad håper det blir noe av planene om leiligheter. Det mener han trengs på Mosby.

Inge Augland er enig. Han minner også om at styret som vedtok å selge Torheim, sørget for å gi noe tilbake til bygda. Pengene som ble igjen etter salget ble satt i et fond, og deler av avkastningen blir brukt til sosialt arbeid for beboerne på Straitunet.

— Det de gjorde der, var en genistrek, sier han.