1. august skulle 68-åringen ha gått av med pensjon, mot sin vilje.

Nå innrømmer Veivesenet at de har gjort feil og gir kvinnen jobben tilbake.

Hun ble informert av personalavdelingen i Statens vegvesen om at sykepengene opphørte etter 60 dager, derfor måtte hun raskt ut i pensjon. Hun sa hun ville fortsette å jobbe, men fikk en klar forståelse av at det hadde hun ikke krav på.

Kvinnen var opprørt over at reglene tvang folk som ville jobbe til å pensjonere seg. Men da Aftenpostenundersøkte saken, viste det seg at det var Statens vegvesen som presset henne ut, ikke reglene.

Kvinnen har krav på å stå i jobb, og hun har trolig krav på sykepenger i et helt år.

Les også:

Kontakt pr. epost

Kontormedarbeideren har jobbet i Statens vegvesen i 37 år, først i full stilling, de senere årene i 60 prosent stilling. Hun har 40 prosent uførepensjon på grunn av leddgikt.

Jeg fikk skriftlig beskjed om at det var "det enkleste og beste" for alle parter.

I mars i år fikk hun diagnosen brystkreft, ble sykmeldt og kom i gang med cellegiftbehandling.

Personalavdelingen tok kontakt på e-post og ga beskjed om at sykepengene ville opphøre allerede etter 60 dager, derfor måtte hun over på pensjon.

— Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg fikk skriftlig beskjed om at det var "det enkleste og beste" for alle parter, sier kvinnen.

Hun ønsker ikke å stå frem med navn.

Har du opplevd lignende? Tips oss!

Sjokkerte kolleger

Kvinnen skal avslutte kreftbehandlingen i november og hadde ambisjoner om å være tilbake på jobb på nyåret. Det fortalte hun arbeidsgiver. Men jobben var ikke der lenger.

Uten at hun har undertegnet et eneste dokument, kom meldingen fra Statens Pensjonskasse: Saken hennes er ferdigbehandlet. Pensjonen begynner å løpe fra 1. august 2014. — Mye av min motivasjon til å kjempe mot kreften lå i det at jeg hadde en jobb å komme tilbake til. Dersom jeg blir frisk, hadde jeg kunne jobbet i flere år til i et godt arbeidsmiljø og med tilpassede arbeidsoppgaver.

Kvinnens ektemann døde tidligere i år.

Store deler av den nå 68 år gamle kvinnens nettverk er å finne på hennes arbeidsplass gjennom mange år.

Les også:

Sårbar situasjon

— Jeg blir sparket samtidig som jeg ligger nede. Ledelsen har ikke kalt meg inn til noen samtale, og jeg har bare fått informasjon på e-post fra personer jeg ikke har forholdt meg til før. Jeg er sikker på at de kunne ha håndtert dette på en mer human måte, gitt min sårbare situasjon.

Dette er uverdig behandling av en kvinne som har jobbet i staten i flere tiår.

De nærmeste kollegene i Statens vegvesen var opprørt over behandlingen hun fikk, og tok kontakt med Aftenposten.

— Vi ble sjokkerte alle sammen. Dette er uverdig behandling av en kvinne som har jobbet i staten i flere tiår. Hun blir rett og slett kastet ut fordi hun har fått kreft, sier hennes mangeårige kollega.

Arbeidsgiver snur

Aftenpostens undersøkelser viser at personalavdelingen har gitt et feilaktig bilde av reglene. 68-åringen har nemlig krav på å stå i jobb til hun er 70 år, dersom hun ønsker det.

Hun har trolig også krav på inntil 10 måneder mer i sykelønn enn arbeidsgiver informerte henne om. Folketrygdloven gir riktignok en begrensning på 60 dager sykepenger i aldersgruppen 67–70 år. Men staten har bedre vilkår i sin hovedtariffavtale.

Tirsdag denne uken tar Aftenposten kontakt med Statens vegvesen for å få deres tolkning av regelverket og deres versjon av håndteringen av den kreftrammede kvinnen.

Fungerende HR-sjef Hege Nerås Folkestad i Statens vegvesen er ydmyk i tonen da hun dagen etter ringer 68-åringen. Hun beklager håndteringen av 68-åringens sak. Selvfølgelig kan hun få stå i jobb. HR-sjefen kan ordne permisjon frem til sykmeldingen utløper, og så kan hun bestemme seg.

— Arbeidsgiver har lagt seg helt flat og beklaget flere ganger. Det er prisverdig at de snur, men det skal ikke være sånn i utgangspunktet at Aftenposten må ordne opp. Det er noe prinsipielt i bunnen her som skulle vært diskutert, sier kvinnen.

Les også:

Glad kontormedarbeider

68-åringen er glad. Og enda gladere blir hun når Aftenposten forteller henne at hun trolig har krav på sykepenger i inntil 12 måneder. Det kan bety flere tusenlapper mer i måneden enn å måtte begynne uttak av pensjon i "hullet" mellom sykepenger og jobb.

— Men du, sier hun:

— Da ser denne saken enda verre ut for Veivesenet. Jeg følte rett og slett at jeg fikk sparken. De ga meg ikke noe annet alternativ. Jeg hadde ikke krefter til å slåss for jobben samtidig som jeg kjempet for livet.

Statens vegvesen: Vi har gjort en feil

— Vi har gjort en feil. Vi kunne utøvd litt bedre skjønn og vært litt mer fleksible.

Det sier fungerende HR-sjef Hege Nerås Folkestad i Statens vegvesen, region øst.

- Har dere forsøkt å bli kvitt henne?

— På ingen måte. Dette er ikke bevisst. Vi kunne gitt bedre informasjon, og vi har kommunisert litt dårlig.

- Hvorfor satte dere i det hele tatt i gang prosessen med å få henne ut i pensjon?

— Fordi hun må ha en inntekt når sykepengene opphører, og da er uføre- eller alderspensjon alternativene.

- Har 68-åringen krav på å stå i jobb videre?

— Selvfølgelig har hun det.

— Mener du dere har opplyst at hun har adgang til å jobbe videre?

— Det skal jeg ikke påstå.

Tjenestemannslagets opplysninger om at begrensningen på 60 sykepengedager ikke gjelder statsansatte, er ukjent for Nerås Folkestad.

Hun ber om å få komme tilbake til saken.

— Så langt jeg har klart å bringe på det rene forholder Statens vegvesen seg til reglene i Folketrygdloven i slike saker. Med din referanse til NTL sine opplysninger krever det litt mer undersøkelser.

Fagforeningen: Uprofft og tilfeldig

— Statens vegvesen har håndtert denne saken uprofesjonelt og tilfeldig. De har lagt et unødvendig stort press på en enkelt arbeidstager. Arbeidsgiver må jo undersøke reglene skikkelig selv, før man melder arbeidstager ut av arbeidsforholdet.

Det sier forbundssekretær Vibecke Solhaug i Norsk Tjenestemannslag (NTL), 68-åringens fagforening.

NTL mener Veivesenet tar feil i begrensningen på 60 sykepengedager.

— Alle ansatte i staten har via hovedtariffavtalen sin bedre rettigheter på dette området. Det er ingen aldersbegrensning på retten til sykepenger i inntil 12 måneder, sier Solhaug.

Arbeidsrettsadvokat Terje Gerhard Andersen i advokatfirmaet Storeng Beck & Due Lund sier NTL trolig har helt rett i dette.

— Sykepengerettighetene i staten reguleres av tariffavtalen, og der er det ingen aldersbegrensning, sier han.

Aftenpostenvar onsdag kveld i kontakt med flere andre arbeidsrettsjurister som mener denne tolkningen er korrekt.