KRISTIANSAND: — Vi har lagt til rette og vært rause, men fremover vil vi tenke mer på våre egne innbyggere. Vi vil være mer kravstore framover, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i ATP-utvalget fredag.

Det er et samarbeidsorgan som blant annet fordeler samferdselspenger mellom kommunene i Kristiansandsregionen.

Denne gangen dreide det seg om hvordan ekstra belønningsmidler fra staten skulle fordeles. Jørgen Kristiansen og Hans Otto Lund (H) la begge fram regnestykker som viste at om man ser det i forhold til antall innbyggere, får Kristiansand en langt lavere andel enn de andre kommunene.

— Vi kan støtte dette forslaget, og dette er en region der vi kjører på tvers av kommunegrensene. Men vi vil se nærmere på fordelingen framover, sa Åse Paulsen (Ap).

Ny tone

Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (KrF), advarer mot det hun kaller et millimetermål fra Kristiansands side og hvilke konsekvenser det vil få i arbeidet med å utvikle hele regionen.

Hun sier hun merker en ny linje fra Kristiansand etter at det ble klart at det ikke blir noen storkommune.

— Dette er et forsøk på å stramme inn, og det blir også sagt at Kristiansand har vært rause i ti år for å få til en kommunesammenslåing. Og da lurer jeg på hva som er motivet for å være med. Jeg ønsker å være raus for å få en utvikling i regionen, sier hun til Fædrelandsvennen.

Gjennomgang

Denne gangen dreide det seg om fordeling av samferdselsmidler. Der mener Jørgen Kristiansen at Kristiansand får altfor lite igjen.

— Her skal det fordeles 30 millioner, og så får Kristiansand 12,7, selv om vi har dobbelt så mange innbyggere som de andre. Jeg tror ikke vi vil akseptere et så stort gap framover.

— Er dette en del av en ny linje?

— Vil som politikere fra Kristiansand vil stå mer på for våre innbyggere. Men vi må skille mellom regionale saker der vi fortsatt vil kjempe sammen med regionen og denne type konkrete saker. I slike konkrete saker vil du nok se at vi kommer til å kjempe mer for våre innbyggere.

Velvilje

Torhild Bransdal frykter at nabokommunene vil se en slik holdning i flere saker.

— Denne mangelen på velvilje har innflytelse på hele det regionale samarbeidet. Så jeg håper Kristiansand fortsetter sin gode linje. Det blir sagt at Kristiansand har holdt i alt det interkommunale samarbeid i 25 år og betalt alt, men det er beviselig ikke sant, sier Torhild Bransdal

- Men skjønner du at Kristiansand bystyre vil ha direkte kontroll med mest mulig og ikke overlate ansvaret til et interkommunalt organ?

— Jeg respekterer det fullt ut det og må bare ta det til etterretning. Men jeg har også retten til å jobbe for best mulig samarbeid i regionen og for å utvikle den.

— Ja, og så har vi et ansvar for våre innbyggere. Innbyggerne har sagt at de ikke ønsker kommunesammenslåing, og da må kanskje vi i litt større grad enn tidligere ta vare på våre egne innbyggere