EVJE OG HORNNES: Tim Davis og hans Troll Aktiv på Evje driver landets største raftingselskap. I år har firmaet hatt 8500 raftere i Syrtveitfossen. Denne fossen kan bli utnyttet til kraftproduksjon av Agder Energi innen 2015. Det uroer mange på Evje.

— Jeg er urolig for fremtiden, både for min bedrift og for ringvirkningene det får om Syrtveitfossen ødelegges av et kraftverk. Syrtveitfossen er en perle. Det finnes ikke maken til den noen sted, sier Tim Davis. Nå håper han på en dialog med Agder Energi slik han og fru Gertrud vet om de kan planlegge utvikling av familiebedriften med 30 sesongansatte.

50 kubikk. Agder Energi har tidligere opplyst at de vil ta hensyn til turismen og aktiviteten i området ved å stoppe kraftproduksjonen i Syrtveitfossen sommerstid.

— Vår sesong er fra påske til november. Blir fossen ødelagt og seende stygg ut, eller om det legges opp til for kort sesong, så er hele grunnlaget for bedriften vi har drevet siden 1993 svekket. 70 prosent av inntektene våre kommer fra fossen, sier Davis.

Han sier han har blandede erfaringer med Agder Energi. Selskapet kjører elva med varierende vannføring. Han trenger 50 kubikkmeter vann i sekundet for å kunne drive forsvarlig rafting.

Skadelidende. - I år har vi blitt skadelidende siden Agder Energi har stengt elva uten varsel flere ganger. Flere av de gangene var vi fullbooket. Jeg tror ikke Agder Energi tar oss på alvor, eller skjønner hvordan det skader omdømmet vårt når vi står der med et firma på raftingtur og vannet forsvinner, sier Davis.

— Elva og fossene og selskapet vårt betyr mye for Nedre Setesdal. I år hadde Nedre Setesdal den beste overnattingsstatistikken på hele Sørlandet, sier Tim Davis.

— Vi har planene klare for utvidelser av selskapet. Da må vi ha garantier for at vi må kunne bruke elva hele tida, sier Davis.

Uvisshet. John Syrtveit er grunneier i området. Han savner informasjon fra Agder Energi og kommunen om hva som virkelig skal skje i Syrtveitfossen.

— Vi kan verken protestere eller bifalle før vi vet noe mer. Nå bør det komme i stand et møte mellom Agder Energi, kommunen, grunneierne og alle brukerne, sier Syrtveit.

Elvekraftverket i Syrtveitfossen er planlagt å gi strøm tilsvarende forbruket til 5000 husstander. I Fennefossen vil produksjonen tilsvare et forbruk hos 3000 husstander.

— Vi vil ikke ha kraftutbygging verken i Syrtveitfossen eller Fennefossen. Vi vil ha vannet som det er, til beste for miljø, reiseliv og turisme sier politikerveteranen Knut Karlsen (Ap). Han lover kamp om elva.

FAKTA

Hele Otravassdraget er regulert, fra Sæsvatn i Telemark i nord til og med Vennesla i sør. Vassdraget er 243 kilometer langt.

Den fem mil lange Byglandsfjorden er den største innsjøen i vassdraget.

Nedstrøms dammen i Byglandsfjorden ligger Syrtveitfossen. Noen kilometer lenger sør ligger Fennefossen.