Når vi skriver 2005 er det for sent å kreve fradrag for vedlikehold av boligen.

– I vanlige tilfeller har man ikke det i dag heller, men man har blant annet hatt fradrag for ekstraordinær skade, og den faller nå bort i forbindelse med at fordelsskatten ved å bo i egen bolig forsvinner, sier advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen til NTB.

Ekstraordinær skade er slikt som håndverkerfeil og vannskader.

De som bor i egen bolig som er regnskapsliknet har også kunnet kreve vedlikeholdsfradrag. Det er f.eks. eiendommer hvor eieren bor i en leilighet og leier ut resten. Fra nyttår kan man ikke lenger kreve fradrag for vedlikehold av egen boligdel. De som bor i fredede eller bevaringsverdige boliger mister også fradragsretten.

Med andre ord bør de som kan kreve fradrag sette i gang vedlikeholdet snarest mulig. Sannsynligvis er det allerede for sent å hyre inn håndverkere, men det kan kreves fradrag også for materialer som er levert i 2004, så bestill i hvert fall plank snarest mulig, er rådet som gis fra Skattebetalerforeningen.

Firmabil

Har du planer om å kjøpe ny bil, så gjør det nå, lyder rådet fra bladet Dine Penger. Nye skatteregler fra nyttår vil trolig føre til prisøkninger på såkalte businessmodeller. Disse modellene er presset ekstra hardt ned på grunn av skattereglene som gjelder for firmabiler.

Skattereglene for firmabiler setter i dag grenser ved 200.000 kroner, 250.000 kroner og 300.000 kroner. De nye reglene tar i bruk en prosentmodell, som dermed fører til at disse grensene forsvinner. Ifølge Dine Penger vil trolig ikke bilforhandlerne lenger holde prisene like under de aktuelle prisgrensene.

Fra nyttår innføres dessuten en ordning med aldersrabatt for beregning av skatt på firmabil etter tre år. Denne rabatten følger kalenderåret, så kjøper du bilen før nyttår, blir den regnet som tre år gammel fra 1. januar 2008. Kjøper du den i januar neste år regnes den ikke som tre år før i 2009. Dessuten øker både moms og avgifter fra nyttår.

Unngå feller

De færreste kjøper eller selger bolig de siste ukene før jul, men skulle du likevel være i den situasjonen, så unngå å selge nå for så å kjøpe rett over nyttår. Da blir du formuesbeskattet for salgsbeløpet. Prøv heller å få utsatt overdragelsen av boligen du selger til januar.

Når det gjelder skattegrep som kan gjøres helt fram til nyttårsaften, nevner Gry Nilsen blant annet gaver til frivillige organisasjoner. Du kan trekke fra 6.000 kroner på skatten for gaver til en rekke organisasjoner.

– Listen over hvilke organisasjoner dette gjelder blir stadig oppdatert på nettet, så kanskje organisasjonen nettopp du brenner for nå kommer inn under dette regelverket, sier Nilsen.

Skal du gi mer enn 6.000 kroner så vent til over nyttår. Da dobles beløpet til 12.000. BSU

Dersom du er under 34 år og har planer om å kjøpe bolig en gang i tiden, må du løpe til banken og opprette Boligsparing for ungdom (BSU), er et av rådene som gis av Norsk Familieøkonomi.

– Du får 20 prosent skattefradrag på innsatt beløp inntil 15.000 kroner. Setter du inn 15.000 kroner før nyttår gir staten deg tilbake 3.000 kroner i form av redusert skatt. En sjelden gave fra staten med andre ord, påpeker seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi.

I tillegg gir BSU deg lånefordeler i form av lavere rente den dagen du skal ha lån. Hvis du kan dokumentere jevnlig sparing på BSU kan dette også øke muligheten din for å få lån.