Prisene stiger noe mer enn ventet, norsk økonomi er i sterk vekst og uroen rundt den norske krona har dempet seg noe. I sum fører det til at makroøkonomene fastslår at en renteøkning rykker nærmere.

Gjeldstyngede har i lang tid kunnet nyte godt av et rekordlavt norsk rentenivå. Siden mars har styringsrenta fra Norges Bank ligget på 1,75 prosent.

Men i løpet av neste år vil renta krabbe oppover igjen, lyder spådommene.

Svak vekst

Fredag kom tall for prisveksten som var høyere enn hva både Norges Bank og markedsaktørene hadde ventet. Det ble tolket til at prisveksten for alvor er på vei oppover igjen, og i markedet førte det til at de korte markedsrentene gikk opp og krona ble styrket.

– Men motsatt retning trekker den svake veksten i eurosonen, påpeker seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

Norges Bank har på de siste rentemøtene understreket at Norge ikke skal ligge i forkant av euro-landene når det gjelder rentehevinger.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DnB NOR Markets pekte også på dette dilemmaet da han fredag kommenterte prisvekst-tall som var høyere enn ventet:

– Oppgangen i inflasjonen vil, dersom tendensen fortsetter definitivt bringe oss nærmere første renteheving. En relativt sterk kronekurs og ingen utsikter til renteoppgang på lang tid i eurosonen, tilsier likevel at Norges Bank vil vente til sommeren neste år før rentene blir satt opp.

Juni

Årets siste rentemøte er det imidlertid knyttet forholdsvis lite spenning til.

Sommeren neste år er prognosen fra de fleste om når det første rentehoppet kommer. Stadig flere holder en knapp på juni.

En rundspørring TDN Finans har gjennomført i forbindelse med det kommende rentemøtet viser at spådommene går på at renta maksimalt vil være på 3 prosent om ett år.