KRISTIANSAND:

— Det var moren som ville at jeg skulle bli kjent med datteren. Kanskje ville moren at vi to skulle være sammen, sa den nå 29 år gamle Søgne-mannen i Kristiansand tingrett i går.

Han erkjente i retten ikke straffskyld for å ha utført seksuelle handlinger med den da 14 år gamle jenta høsten 2001. I politiforklaringen i januar 2002 har han erkjent å ha hatt sex med den mindreårige jenta. Det sto han tiltalt for i retten i går.

Aktor Hilde Almåsstø la ned påstand om 60 dagers ubetinget fengsel for 29-åringen, samt erstatning til jenta. Forsvarer Sveinung S. Johnsen ba om at klienten måtte frikjennes eller dømt på mildest mulig måte. Johnsen mener hans klient er lite moden, og at den mentale forskjellen mellom de to ikke var så stor da den seksuelle aktiviteten ble utført.

14-åringen anmeldte sammen med sin mor mannen til politiet på nyåret 2002. I første omgang ble han anmeldt for beføling. Dette ble måneden etter i nytt avhør utvidet til at han hadde hatt sin penis mellom lårene hennes og gjort samleielignende bevegelser, og kjønnsorganene var i berøring med hverandre. Ett år etter, i februar 2003, ble omfanget av de seksuelle handlingene utvidet til at 14-åringen hadde samleie med den da 26 år gamle Søgne-mannen hver eneste helg høsten 2001. Kristiansand tingrett lukket dørene, også for pressen, under den nå 17 år gamle jentas forklaring i retten i går. Søgne-mannen traff 14-åringens mor på en pub i Søgne og ble med henne hjem. Minst en gang skal han ha hatt sex med henne i etterkant av pubbesøket.

14-åringen ble han kjent med i etterkant. Han opplevde ikke at han ble avvist. Dermed kom han nærmere og nærmere 14-åringen, og de endte i samme seng.

I hvilken grad de to har hatt gjentatte samleier, ble 14-åringen spurt om bak lukkede dører. Dette kan ikke nærmere verifiseres bortsatt fra aktors påstand om at det hadde skjedd. 29-åringen nektet for det i sin forklaring i tingretten.

Den 29 år gamle mannen bor fortsatt hjemme hos foreldrene sine. Det er gjennomført en nærmere undersøkelse av hans evnenivå og mentale utrustning. Han ligger ifølge aktor Almåsstø under gjennomsnittet evnemessig, men ikke så mye at han kan karakteriseres som lettere psykisk utviklingshemmet. SVEIN VERSLAND