MANDAL: — Mye bra har skjedd på grunn av litt sivil ulydighet. Når vi serverer ulovlige melkeprodukter er det for å gjøre folk oppmerksomme på hva som holder på å skje; vi mister den gode smaken på grunn av unødvendig strenge regler, sier Tore Gjesteland. Skalldyrfestivalen har i år valgt å fokusere på økologisk mat, og alt Gjesteland serverer i Jonas B.-teltet er laget av økologiske varer fra distriktet. Men i tillegg står det fire kanner melk bak disken, tappet i dag tidlig, rett fra kua til gårdbruker Marit Jordal i Lyngdal. Og Gjesteland deler ut smaksprøver til alle som vil ha. - Vi gir ikke de ulovlige varene til folk uten å spørre om de vil ha, men jeg er lei av at alle diskuterer smaken på vin, mens når det kommer til melk er det bare et spørsmål om den er sur eller ikke, sier Gjesteland. Med seg på laget har han vinkelner Emil Heimdal og barbecuekongen Craig Whitson. De er begge lei av lange holdbarhetsdatoer og konserveringsmidler, og mener folk må forstå hva de går glipp av når de går i butikken. - For noen år tilbake lo vi av tyskerne, som produserte en forferdelig melk med holdbarhet på flere måneder. Nå er vi på vei dit selv. Tine har nettopp kommet med en melk til restaurantbransjen med holdbarhet på tre måneder, sier Heimdal og rister på hodet. - Vi godtar at ungene våre putter i seg Pizza Grandiosa hver dag, men den gamle gode melka med fløte på toppen vil vi ikke ha noe av. Hvor er vi da på vei, spør Whitson. Gjesteland er stolt over lovbruddet sitt, og smiler mens han proklamerer at han er villig til å gå i fengsel for resten av festivalen, om det skulle bli nødvendig. - Man er avhengig av en viss bakteriekultur for å få virkelig god smak på ost og andre produkter. Under festivalen beviser vi at vi har flotte produsenter like utenfor bygrensen som har tipp topp dagsferske varer. Det koster meg ikke en kalori å bryte loven, sier Gjesteland. De mange matteltene i Bryggegata hadde hyppig besøk av både lokale og turister som ville nyte skalldyr i går. Noen av dem spiste seg til og med gjennom flere av teltene. - Vi koser oss kjempemye. Maten smaker bra, prisene er ikke gale og stemningen er god, sier Rune Sjøblom, som sitter og nyter en skalldyrtallerken sammen med familien. - Vi kom hit på grunn av festivalen, og skal være i området hele helgen. Det er nesten som en liten folkefest, og jeg har virkelig fått feriestemning, sier Katja Lund.Lille Chatinka synes det aller gøyeste er å kjøre «rundingen» (pariserhjul), men hun har også rukket å ta et bad med pappa, mens mamma og mormor shoppet. - Jeg håper festivalen fortsetter å satse på kvalitet og lokal kultur, og ikke strever for å bli så stor som mulig. Da mister man stemningen. Dette er topp, sier Rune Sjøblom.