Derfor artet gårsdagens duell i NRK tv seg tidvis som en muntlig eksamen mellom en økonomiprofessor og hans dårlig forberedte student som håper å prate seg ut av det.

Finanspolitikk er definitivt ikke Kristin Halvorsens hjemmebane. Hun er tidligere i valgkampen blitt tatt for ikke å kunne regne seg fram til hva skolemåltidene vil koste. Og i duellen med Per-Kristian Foss ble hun kjørt til veggs gang på gang når hun ble utfordret til å konkretisere SVs økonomiske politikk. Hun ønsket ikke å involvere seg i «tallsurret».

Derfor ønsket hun heller å snakke om skole, selv om programlederen hadde invitert til en debatt om økonomisk politikk. Og det ble etter hvert påfallende hvordan Kristin Halvorsen gikk som katten rundt rentegrøten.

Olje— og gassutvinning er heller ikke Kristin Halvorsens sterkeste side. SVs motstand mot Snøhvit-utbyggingen er vel heller ikke partiets glansnummer i disse dager, og lett pinlig blir det når Per-Kristian Foss må korrigere henne når det gjelder faktakunnskaper om hvordan ny teknologi allerede er tatt i bruk for å presse mer olje ut av gamle felt i Nordsjøen.

Og når hun for åpen skjerm beskylder Høyre for å drive med løgn i valgkampen, tar det seg dårlig ut at hun på Per-Kristian Foss' oppfordring ikke er villig til å komme med ett eneste konkret eksempel.

Enten er det regjeringsalvoret som nå begynner å demre for partileder Halvorsen, eller så har SV fått så mange formaninger fra Jens Stoltenberg at partiets profil er i ferd med å forsvinne i Aps sosialdemokratiske favn. Noe mer konkret enn at «SV skal føre en ansvarlig økonomisk politikk», var det ikke mulig å få ut av Kristin Halvorsen i går kveld.

Det var så avgjort finansminister Per-Kristian Foss' show - og gudene bevare oss for å få Kristin Halvorsen i finansministerstolen.