Det opplyser pressetalsmann for Visa Bankgruppe, Jacob Noodt, til fvn.no.

— Skimmingsvindelen på minibanker var relativt ukjent i Norge inntil for bare ett år siden. Men høsten og vinteren i fjor avdekket to store saker med svindel både i Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim, sier Noodt.

De 60 millionene fordeler seg på to hovedområder. 30 millioner er svindel med skimming og falske kort. Resten er svindel via internett, stjålne kort og kort i posten.

— Svindelen er likevel liten i forhold til totalomsetningen på kort, den utgjør bare 0,02 prosent av omsetningen, sier Noodt.

Han forteller at mange minibank-kunder er blitt forvirret av meldingene ved minibankene om at de må skjule inntastingen.

— Mange oppfatter det slik at de må skjule inntastingen hvis noen står i nærheten. Men det er like viktig å skjule inntastingen for eventuell kamera som svindlere kan ha montert ved minibanken, sier Noodt.

Han understreker at ingen privatpersoner taper penger dersom de utsettes for svindel, det ordner bank og kortnæringen.

— Hvordan tror du utviklingen vil bli på minibanksvindel?

— I løpet av ett års tid vil den avta kraftig. Årsaken er innføringen av Smartkort. Dette er kort som har en mikrochip hvor informasjonen er lagret på samme måte som i Sim-kortet på telefonen. Denne chippen er bortimot umulig for utenforstående å kopiere, i motsetning til magnetstriper som er ganske enkle å kopiere, sier Noodt.

Allerede har tusenvis av nordmenn fått disse Smartkortene og bankene i Norge jobber på spreng for å tilpasse seg det nye systemet.