KRISTIANSAND: — Uten disse nisjeproduktene ville vi aldri overlevd, sier dagens senior, Knut Christian Moseid (53), oppkalt etter Knut som startet bakeriet på Mosby i 1954.I Danmark er flere enn 100 små bakerier lagt ned det siste året. Samme skjebne lider stadig flere også i Norge. Men på Mosby planlegger junior Knut Arne (26) en fremtid i bakeriet han allerede har arbeidet for i 10 år. Over nyttår blir han sjef over far, mor, søster og flere til med 51 prosent av selskapet.Det betyr at foreldrene i 2006 kan se fram til sin aller første sommerferie sammen. Til nå har de alltid nøyd seg med en uke om vinteren. Da henger en plakat på døra med følgende tekst:«Stengt på grunn av vedlikehold». Familie

Knut Arnes bestefar, Knut, drev sagbruk på Byglandsfjord. Og Knut Arnes sønn (5), heter Knut, han også. Dermed kan også han en gang drive Knut Moseids bakeri med full navnedekning.Knut Christians kone, Ella, er konditor og ansvarlig for kakene. Datteren deres, Randi (26) er sykepleier, men jobber på bakeriet så snart hun har fri fra hjemmesykepleien.Knut Arnes kone, Hedli, er lærer, men blir trolig å se i bakeriet, hun også etter hvert. Det regner i alle fall svigerinnen Randi med.Familieinnsatsen blir nær komplett når det opplyses at Knut Christians svigermor, Tomine Strandberg, lanserte oppskriften til hardangerlefsa, som sammen med potetkaka har gjort bakeriet kjent langt utenfor Mosbys grenser.- Hvordan er lefseoppskriften?- Sønnen skal leve i noen år til, er alt Knut Christian Moseid vil si om den saken. Nei takk

Selv har han takket nei til Rema 1000 to ganger. I 1986 ville butikkjeden kjøpe meierigården Knut Christian eier og har utsalg fra i Vennesla.Og før Rema 1000 startet bygging av ny butikk ved siden av Shellstasjonen, var det Moseids bakeri i Gjelsmoveien som var mest attraktiv.I stedet skal bakeriet utvide for å gi plass til enda større produksjon av lefser og potetkaker.Junior har forresten en drøm om å starte utsalg i byen også.Produksjonen går allerede så strykende at Moseids har leid inn sjåførpensjonistene Torkild Mosby og Jakob Hægeland som hjelpegutter.- Noen og 60 pakker hardangerlefser daglig, med fire lefser i hver, opplyser Torkild Mosby (83), på spørsmål om daglig antall. Til USA

Hvor mange potetkaker som daglig trilles ut, har ingen rede svar på, annet enn at det er mange flere. Og at 100 kilo poteter går med til å lage dem.Bestillinger løper forresten inn fra nær og så fjernt som USA.Innerst i lokalet står en bakerovn av stein, murt inne i veggen og med kapasitet til 70 brød i hver av de to etasjene.Slikt gir etterspurt vare, ettersom bare to bakerier i nærmeste omegn fortsatt bruker slikt utstyr. Den andre er Torgrim Hansen i byen.Moseids bakeri sysselsetter åtte årsverk.